Férfiak krízisben

Bár a férfiak termékenysége nem szűnik meg a változás éveivel, probléma azért bőven akad a 45. életév környékén. Elsősorban a szívre és az erekre vannak hatással a korábbinál nagyobb mértékben a tesztoszteron nevű nemi hormon hiányából fakadó fiziológiás változások.

Bár a férfiak termékenysége nem szűnik meg a változás éveivel, probléma azért bőven akad a 45. életév környékén. Elsősorban a szívre és az erekre vannak hatással a korábbinál nagyobb mértékben a tesztoszteron nevű nemi hormon hiányából fakadó fiziológiás változások.

Bár a férfiak többsége nem szívesen hall erről, ma már bizonyított tény, hogy a teremtés koronáját is érinti a változókor problematikája, méghozzá legkésőbb 50 éves kora környékén. Az életkor előrehaladtával ugyanis (különböző enzimek termelődésének csökkenése miatt) csökken a mellékvesék aktivitása, amelyek így lassan, de folyamatosan egyre kevesebb kortizolt („energia- és stresszhormont”), aldoszteront (a vérnyomás-szabályozásért, só- és vízháztartásért felelős hormont), progeszteront (a szexuális ösztön mozgatóhormonja), tesztoszteront (férfi nemi hormont) és ösztrogént (női nemi hormont) termelnek.

A pocak jelzése

A legújabb vizsgálatok szerint látható testi jele is van a férfiklimax kezdetének, s ez a jel a hason figyelhető meg. Ahogy a has egyre nagyobb és nagyobb lesz, a szervezet szinte észrevétlenül, de határozottan új helyzetbe, egy új életciklusba lép. Ha valaki pocakot ereszt, noha nem iszik túl sok sört vagy más alkoholt, annak lassan érdemes felkészülnie e máig félreismert krízis közeledtére. A nőkkel szemben a férfiak esetében sem hőhullámokkal, sem depresszióval vagy erős hangulati hullámzásokkal nem jár együtt ez az állapot, ezért a „válság” nem annyira nyilvánvaló, noha éppen eléggé problémás.

A törvényszerűen jelentkező tesztoszteronhiány miatt

mérhetően csökken a szexuális késztetés,

és egyben nő az érelmeszesedés veszélye is.

A férfiaknál – csakúgy, mint a nők esetében a kritikus időszakban – csökken az ösztrogénszint, nő a szívinfarktus kockázata.

Hormonpótlás – megoldás?

Talán a mesterséges tesztoszteronpótlás megoldást jelentene e problémák (és különösen a közvetlen egészségügyi kockázatok) csökkentésére, ám jelenleg az orvosok csak a legritkább esetekben javasolják ezt a módszert, mivel e hormonok összetett hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudunk. Több kutatócsoport is dolgozik e problémán, s így esély van arra, hogy a hormonpótlás a közeljövőben a férfiak számára is reális lehetőséggé válik, addig is maguknak az érintetteknek kell mindent elkövetniük a kellemetlen tünetek elkerülése végett.

A növekvő fáradtsággal, illetve lustasággal szemben fokozott aktivitást kell kifejteni, s nagyon fontos a szervezet vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátása is. Igenis fel kell állni a karosszékből és sportolni kell, teljesen mindegy, hogy mit, hiszen a mozgás nemcsak az adrenalin termelődését segíti, hanem a tesztoszteronét is, ami a szexuális hajlandóság növekedése mellett a szív fokozott védelmét is segíti. A mozgás a szervezetet megacélozza és oldja a zsírt, ugyanakkor oda kell figyelni a fokozatosság elvének betartására.

Egy vizsgálat megállapította: az a férfi, aki 20 és 50 éves kora között naponta ugyanolyan távot tesz meg, évtizedenként átlagosan 1,5 kilót hízik, ami 2-3 cm-es csípőkerület-növekedésnek felel meg. Vagyis az alakváltozás megakadályozása érdekében az adagot folyamatosan emelni kell, méghozzá nem is csekély mértékben. Aki 20 évesen 15 km-t fut, annak 50 évesen már 50 km-t kellene futnia ahhoz, hogy az alakváltozást pusztán a mozgással el tudja kerülni! Ezért jó különféle sportokat kombinálni.

Ugyancsak vizsgálták, hogy mennyiben tehető felelőssé a változókor azért, hogy 45–55 éves korában sok férfi adja fel korábbi sokéves, esetleg évtizedes kapcsolatát. A klimax kísérőjelenségeiből a férfiak érzik, hogy az ifjúság végképp elmúlik, és nem képesek ezzel az érzéssel megbirkózni. Egyesek megpróbálnak görcsösen „megfiatalodni”: a középkategóriás limuzinból sportautóba ülnek, fiatalosabban öltözködnek, fiatalabbnak adják ki magukat a valóságosnál. Aki a változókorban ezeket az új fiatalságtényezőket keresi, általában fiatalabb partnernőre is vágyik. A tesztoszteronszint csökkenésével némely férfinél potenciazavarok is jelentkeznek. Ezt a problémát hidalják át egy új, friss szerelem segítségével, ami új hajtóerőt is jelent. A hatás ugyan nem tartós, de legalább néhány évre ismét férfinak érzik magukat...

Az öt legjobb segítség

1. Aktívan kell élni. A sport férfiak esetében nemcsak az adrenalin, hanem a tesztoszteron termelődését is pozitívan befolyásolja.

2. Nem szabad elveszíteni a realitásérzéket. A test változása bizonyos kor fölött teljesen természetes jelenség, mint az is, hogy a fiatalság gyorsaságát és frissességét 40-50 éves korában az ember nem erővel, hanem tapasztalatokkal egyenlíti ki.

3. Fontos a pozitív gondolkodás. Minden változásnak van jó oldala is, akár a szervezet, akár a kor idézi elő. A kor előrehaladtával új erősségek kerülhetnek felszínre, például a megfontoltság és jobb esetben a nagy adag bölcsesség.

4. Élvezni kell a szerelmet. A szexuális életből talán már hiányzik a fiatalos gyorsaság és erő, ez azonban nem sokat számít. Aki érettebb (legalábbis sok nő ezt állítja), intenzívebben, gyengédebben, s így egyszerűen jobban szeret.

5. Fogadja el korát. Semmi sem olyan relatív, mint a kor. Az a döntő, hogyan érzi magát az ember, és mihez kezd az életével. Pszichológusok szerint a mai férfi 50–55 éves korában éli „legjobb és legaktívabb éveit”. (-tel-nyi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?