Fényküszöbök a művésztelepen

Somorja |

<p>A DUNART.COM7 nemzetközi szimpózium művésztelepén fúrózajtól és kalapácsütésektől dübörgő térben, szobrászati anyagok és színes festékmasszák rendszertelen közegében fényküszöbök születnek. Vizuális művek, amelyek átjárást engednek különféle szférák között. A Pomléban készülő alkotásokból kiállítást rendeznek, melyet holnap 17.45-kor nyitnak meg a Korona-udvarban.</p>

Tubus és kiüresedés

Majoros Áron Zsolt két anyagot vegyítve, fa–fém kompozíciót alkot. Művének „macedóniai gyökerei” vannak. „Egy macedóniai művésztelepen töltöttem három hetet, ahol a macedón és a magyar hagyományok közti kapcsolódásokat kerestem, amit más mellett a paprika kultúrájában is megtaláltam – mondta Majoros Áron Zsolt. – Alkotás közben, ahogy rézből paprikát domborítottam, pattant ki a tubus ötlete mint az ahhoz közeli forma. Egyik jellegzetességük a sajátos gyűrődésminta. A gyűrött tubusforma a fogyasztói társadalom tipikus tárgyaként utal a megtöltés, megtöltődés folyamatára és a kiüresedésre is. Negyven–ötven centis tubust domborítottam és hegesztettem rézből, amihez társítottam egy csiszolt faszeletet. Az évgyűrűk közepébe imitált folyással vagy csöpögéssel beletöltöm a tubus vörös színű tartalmát.” A fa fő ütőerének feltöltése az életet adó vörös anyaggal – ami a vért jelképezi – az élet folytonosságára utal. De a mű az organikus világ és a teremtett környezet, valamint a fogyasztói társadalom egészséges kapcsolódásának óhaját is kifejezi.

Erős terek, energiamezők

Sztojánovits Andrea intermediális művész új típusú élményként éli meg a somorjai tartózkodást. „Mayer Éva először négy évvel ezelőtt hívott meg a DUNART.COM művésztelepére. Akkortól kezdve járok a Felvidékre – mondta. – Számomra olyan az ittlét, mintha egy mesevilágban lennék, ahol nagyon-nagyon mély történeteket érzek. Mindig határtalan szeretettel fogadnak, és ettől itt, a művésztelepen fel tudnak szakadni jó értelemben a kis burkok, amit az ember otthon jógával, meditációval, egyéb praktikákkal kell, hogy indukáljon. Itt valahogy automatikusan átlényegül a lélek. Kész koncepcióval, kész installációtervvel érkeztem. Munkám alapja két világító tábla. Az egyiken fehér alapon fekete keret van, a másikon fekete alapon fehér keret. A beépített elektronika révén zenére és mozgásra reagálnak. A nézőt utazásra invitálom egy kötött szimbólumok nélküli térbe, ahol egyedül találja magát saját magával.”

Az újraindítás lehetősége

A prágai Margita Titlová Ylovsky természetes anyaggal, földdel dolgozik. Fehér alapon földszórással energiamezőket alakít ki, amelyekre a befogadó rákapcsolódhat saját energiáival, hogy mentálisan újraindítsa, restartolja önmagát. A prágai művész az újraindítás, az újrakezdés lehetőségének talaját hozza létre alkotásával. A somorjai egy hetet azért is élvezi, mert édesanyja Budapestről származik. Ő Prágában született ugyan, de ért és beszél magyarul. Az édesanyjától megtanult magyar szokásokat, imádja a magyar konyhát, és gyakran főz magyar ételeket.

Égő templomok

Mayer Éva installációihoz szorosan kapcsolódik a fény, a szakralitás, a transzcendencia. A Munkácsy-díjas képzőművész – aki egyébként a DUNART.COM szervezője – az utóbbi időben égő templomokat fest, a holnapi kiállításon is ilyen munkát mutat be. „Üvegre festek saját technikával. Invert színeket használok, mert erősebb hatásokat tudok elérni velük. Ez a technika kimondottan alkalmas a tűz roppant erejének, hatásának a megjelenítésére. Konkrét esetek nyomán kezdett el foglalkoztatni a kérdés, hogy egy közösség miként éli meg a traumáit. Ehhez hozzájárult az is, hogy Debrecenben jártam, és ismerkedve a város történelmével, olvastam, hogy többször leégett, híres református templomát is újra kellett építeni. Innen ered a tűz motívuma. De ezzel reagálok arra is, ami Európában történik. Hívőként aggaszt, hova vezet a sok robbantás, merénylet. Ezért festek égő városokat és templomokat.”

A Csehországban élő Lőrincz Zsuzsa szerint – aki mostanában drótból monumentálisabb alkotásokkal kísérletezik – a somorjai művésztelepen adottak a feltételek a szobrászkodáshoz, akár nagyobb méretű alkotások létrehozásához is. „Pár évig itt éltem, először Vajkán, majd Somorján, és a Csallóköz világa máig éltet engem, máig ihlető erő számomra – mondta. – Azért is örültem a meghívásnak, mert itt itthon vagyok. Ezúttal is drótszobrot készítek, két egymáshoz simuló, ölelkező figurát, de absztrakt formákkal. Az alakok testéből árad majd a fény.” Lőrincz Zsuzsa azért szeret dróttal dolgozni, mert jól formálható, gubancos, tekeredik. Húzható belőle vonal, sőt még a grafikához hasonlóan vonalszövevény is kialakítható belőle, ugyanakkor tömegként is formálható. „Hajlítható, hajlékony, nagyon finom lélekrezdüléseket ki lehet vele fejezni. Lehet festeni, más anyaggal kombinálni, rengeteg lehetőséget kínál” – mondta Lőrincz Zsuzsa.

Felszabadult játék

Erőss István Munkácsy-díjas képzőművész a művésztelep adta szabadságot élvezi. „Gyakran járok Ázsiában, Afrikában, a Felvidék kulturális és történelmi dimenzióiról viszont kevesebbet tudok, mint amennyit illene – mondta. – Jó alkalom ez, hogy felfedezzem a részleteket, megismerjem a zsinagógát, a templomot, és egy kicsit beleássam magam az itteni emberek gondolkodásába. Szándékosan elengedem magam, és engedem sodortatni magam az eseményekkel. Kivételesen semmiféle tervem nem volt, az itteni élményekből kiindulva, spontánul festek. Alapvetően szobrokat csinálok, az fegyelmezettebb munka. Ezért is élvezem most a helyzetet, hogy ami a lelki szűrőmön éppen átszüremlik, azt mindenféle pragmatikus kontroll nélkül engedem kijönni. Az alkotás itt önfeledt, felszabadult játék. Nem feszélyeznek bennünket szigorú elvárások sem mennyiség, sem formai kivitelezés tekintetében. De a művésztelep nemcsak munkáról szól, hanem találkozásokról is más művészekkel, más felfogásokkal. Az együttlétből mindannyian profitálni fogunk. Azt a kapcsolati rendszert, ami itt létrejön, tovább lehet szőni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?