Fénykép alapján csak bábot tud mintázni

Borsos István neve ma még talán a képzőművészetet kedvelők körében is ismeretlenül cseng Szlovákiában. Egyedül talán a rimaszombati magyarok közül ismerik néhányan alkotását és őt magát.

„Tompa Mihályt szép férfinak mintáztam, mert szép eszméket képviselt, és azt hiszem, kifejezésre tudtam juttatni félelmeit, bánatait is.”

Ádám Štefan felvétele Borsos István neve ma még talán a képzőművészetet kedvelők körében is ismeretlenül cseng Szlovákiában. Egyedül talán a rimaszombati magyarok közül ismerik néhányan alkotását és őt magát. Az encsi szobrászművész készítette el ugyanis a rimaszombati Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola részére az intézmény névadójának mellszobrát, amelyet november utolsó napján avattak fel ünnepélyesen.Hogyan került kapcsolatba Szlovákiával, pontosabban Rimaszombattal?

Kovács Ágnes közvetítésével, aki a Kazinczy Ferenc Társaság tagja, és rendszeresen segíti módszertani könyvekkel a határon túli iskolákat. Tőle tudtam meg, hogy a Rimaszombati Magyar Tannyelvű Alapiskolának lenne egy ilyen kérése. Mivel gyerekkoromtól rokonszenves volt számomra Tompa Mihály, és a verseit is szeretem, elvállaltam, hogy elkészítem a mellszobrát. Az évek során sok neves magyar személyiséget megmintáztam már, talán közhelynek számít, de számomra minden portré egy kihívás. Egy portrét csak azután tudok megmintázni, hogy megismerem az illető személyiségét. Számomra nem pusztán a külső vonások a fontosak: úgy csak egy bábot tudok megformázni, ha szolgai módon lemásolok egy fényképet. Természetesen fénykép vagy festmény alapján dolgozok én is, de mielőtt munkához látok igyekszem mélyen megismerni a megformálandó személy lelkivilágát, tehát magát az embert. Tompa Mihálynál maradva, ebben a portréban meg akartam mintázni a költő sanyarú gyermekkorát, azt a szerencsétlen családi állapotot, hogy a gyermekeit fiatalon elveszítette. Úgy tudom, ő és a felesége a tüdőbaj rémével, félelmével élt együtt. Ha ennyi probléma mellett még képes volt a magyar nemzet sorsát is felvállalni, valóban nagy ember lehetett. Tompa Mihályt szép férfinak mintáztam, mert szép eszméket képviselt, és azt hiszem, kifejezésre tudtam juttatni félelmeit, bánatait is, mert egy kicsit szomorkás lett az arca. Ugyanakkor van egy kis mosoly a szája szögletében, mert volt benne optimizmus a nemzet sorsával kapcsolatosan, hiszen arra biztatott, hogy „fiaim csak énekeljetek”. Az avatóünnepség lezajlott, Tompa Mihály szobra elfoglalta méltó helyét az iskolában. Amíg az alkotás készült hol Encsen, hol Rimaszombatban találkoztak az iskola képviselőivel. A továbbiakban is tartják majd a kapcsolatot ?

Igen, sőt azt hiszem, bővülni is fog az ismeretségi köröm Szlovákiában. A napokban jelezték ugyanis, hogy egy másik szlovákiai magyar tannyelvű iskolában is igény lenne egy portréra. Természetesen oda más személyiséget kellene megmintáznom. Mi volt a válasza?

Hogy részemről ennek nincs akadálya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?