Kultúra

Fénnyel telített világ

Október 4-ig tekinthető meg a Pozsonyi Magyar Intézetben Árkossy István A nagy lépés című kiállítása. Az intézet évadkezdő rendezvényeként megnyitott tárlat a Budapesten élő festő- és grafikusművész legfrissebb munkáiból nyújt válogatást.
Tallósi Béla

2018. szeptember 11. 18:55

Árkossy István: A nagy lépés (Fotó: Magyar Intézet)

A közelmúltban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész 1943-ban született Kolozsváron. 1966-ban végezett a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem grafikai szakán. Tanulmányai befejezése után az Utunk című irodalmi-művészeti hetilaphoz került, grafikai szerkesztőnek. A kortárs irodalom legkiválóbb személyiségeivel dolgozhatott itt. A lap tipográfiájának tervezése mellett illusztrált újságot és könyvet, tervezett színházi műsorfüzetet és plakátot, folyamatosan jelen volt Erdély szellemi életében. Több mint 300 könyv grafikai kivitelezése fűződik a nevéhez. 1987 óta Budapesten él családjával.

A pozsonyi kiállítás megnyitóján az Árkossy István életpályáját ismertető és méltató Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, hogy kiállításain a művész alkalomról alkalomra ugyanarra a feladatra vállalkozik: arra, hogy műveivel megidézze, újraálmodja azt a teljességet, amelyet Kolozsvár jelentett évszázadokon át a magyar és az európai szellemi élet, a művészet és a művelődés számára.

Árkossy Istvánnak Pozsonyban ez az első tárlata. A művész meghatottan szólt arról, hogy hatvan évvel ezelőtt járt először Pozsonyban, ezért nagy örömére szolgál, hogy most az alkotásaiból válogatott tárlattal visszatérhetett ide. Az utóbbi három év terméséből válogatta a Magyar Intézetben látható 17 alkotást, és kiegészítette egy 2010-ben készült olajfestménnyel. Ezeket a képeket a 75. születésnapja alkalmából Kolozsváron rendezett, jóval nagyobb, átfogóbb tárlatról hozta el Pozsonyba.

Demeter Ervin a teremtett művészi látvánnyal kapcsolatban elmondta, Árkossy István képein „a szürrealizmus világában mutatja be a klasszikus műfajok elemeit. Az alkotó művészi képzeletvilága fénnyel telített, motívumokban gazdag, színes, játékos álomvilág, s ez igazán megtornáztatja nézőinek a képzelőerejét.”

A nagy lépés című tárlat Árkossy István jellegzetes stílusú, a realitás és a szürrealitás határait érintő, filozofikus tartalmakat sejtető látásmódjába enged betekintést. Egyéni hangvételű színvilág, hangsúlyozott vonalkultúra és változatos formarendszerek jellemzik a magas technikai szinten kivitelezett műveket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés tejet, ám egyre több sajtot fogyasztunk

Szeptemberben jön az emeletes RegioJet

Esőre figyelmeztetnek a meteorológusok Kelet-Szlovákiában

A világbajnok pilóták is megemlékeztek Niki Laudáról

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Nyomozás indult a helytelenül elvégzett transzfúzió ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?