Fémredőnnyel, plexiüveggel, őrökkel védik Banksy falfirkáit New Yorkban

New York |

<p>Biztonsági őrökkel, plexifallal, fém redőnykapukkal védik New Yorkban Banksy, a világhírű brit graffitiművész friss alkotásait, amelyek akár milliókat is érhetnek, ha megmenekülnek.</p>

A brooklyni Williamsburgben egy háztulajdonos a hétvégén biztonsági őröket szerződtetett, plexifalat és fém redőnykaput szereltetett fel, hogy megvédje a vandáloktól, a véletlen balesetektől és a hatóságoktól a japán tematikájú falfirkát, amelyet péntekre virradóan varázsolt oda az e hónapban New Yorkban "garázdálkodó" utcaművész.    
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125655","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"338","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]Az ingatlan falára pingált kompozíció két gésát ábrázol egy hídon, és egy bonszáj fát. A ház menedzsere azt mondta, hogy valaki egymillió dollárt ajánlott, ha "kiszedik a falból a téglákat", amelyekre a festmény került. Az ajánlatot elutasították, viszont szigorúan őriztetik a graffitit, hogy - mint mondták - "az emberek megnézhessék és élvezhessék".    A tulajdonos egyelőre nem tudja, mi lesz a falfirka sorsa, egyelőre a megmentése a cél. A graffitit már az alkotás éjszakáján megpróbálta megrongálni egy férfi, elszánt járókelőknek azonban sikerült legyűrniük a vandált még akció közben.     Banksy legtöbb, az éjszaka leple alatt a New York-i házfalakra pingált falfirkáját átfestik vagy megrongálják "Banksy-gyűlölők", vagy az ingatlantulajdonosok, a hatóságok távolítják el.    Michael Bloomberg főpolgármester rongálásnak és "a dekadencia jelének" minősítette a falfirkálást. A New York-i rendőrség nem erősítette meg a híreszteléseket, hogy hajtóvadászatot folytatna a gerillafalfestő munkái után, de közölte, hogy kivizsgálnak minden, falfirkával kapcsolatos panaszt.     
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125656","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"335","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]Tribeca negyedben már korábban védelem alá helyeztek egy falfirkát, amely a New York-i panorámát, benne a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt ikertornyokat ábrázolja.    Chelsea negyedben - közvetítő révén - maga Banksy szerződtetett limuzinsofőrnek öltözött biztonsági őröket az általa egy használaton kívüli magasvasút alatt kifüggesztett két festett tábla, egy ivókút és egy pad védelmére. Az őrök csak egyenként engedik a közelbe a kíváncsiskodókat, öt percet adnak a műélvezetre, és figyelmeztetnek, hogy "tilos enni, inni és az alkotásokat megérinteni". Éjszakára a vagyonőröket fémkapu váltja fel a rendőrség által is elkerített helyen.    Az inkognitóban dolgozó alkotó október közepén a Central Parkban jelképes összegért adott el festékszóróval készült képeiből gyanútlan vevőknek, akik nem sejtették, hogy micsoda alkotások birtokába jutnak.     
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125657","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]A művésznéven alkotó, rejtőzködő művészként és politikai aktivistaként elhíresült Banksy október elején érkezett New Yorkba, ahol egy hónapra rendezte be "művészi rezidenciáját" az amerikai nagyváros falain és közterein, "jobb kint, mint bent" jelszóval.    Banksy eddigi legdrágább művét 1,87 millió dollárért adták el egy árverésen.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?