Felkutatták a tej forrását

A tejet „fehér vérnek” minősítik a gyermekgyógyászok és az élelmezési szakértők, mégpedig azért, mert a benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az emberi szervezet optimális fejlődéséhez.

A tejet „fehér vérnek” minősítik a gyermekgyógyászok és az élelmezési szakértők, mégpedig azért, mert a benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az emberi szervezet optimális fejlődéséhez. Utalnak arra, hogy a rendszeres tejfogyasztást be kellene iktatni a gyermekek étrendjébe, hiszen egy nemrégi felmérés szerint az iskolakötelesek az ajánlott tejmennyiségnek – a napi 5-6 decinek – csak az 50 százalékát fogyasztják. És mert az állami egészségpolitika vajmi keveset tesz a tejivási kedv fellendítése érdekében, négy évvel ezelőtt a svéd Tetra Pak Rt. lépett: az alapiskolások számára játékos versenyt szervezett.

– Célunk a tej megszerettetése volt, bár nem titkoljuk azt sem, hogy ezzel a kezdeményezéssel a Tetra Pak kartondobozait is népszerűsítettük – ismertette a tényeket Marian Brezovský, az rt. termékmenedzsere. A verseny alaptervezete – Rakd össze a saját Tejszauruszodat – nagy visszhangra talált az alapiskolákban, a szabadidőközpontokban és a gyermekotthonokban. És mert a résztvevők száma felülmúlta a várakozásokat, az egyszeri kezdeményezésből rendszeres verseny lett. A tavaly meghirdetett verseny szerint a 7–12 éves gyerekek feladata olyan tejgép összeállítása volt, melynek segítségével felkutatnák a Tejatlantiszt és az egészség forrását – a tejet. Az új motívum felkeltette a gyerekek figyelmét, megmozgatta fantáziájukat, ugyanis a játékban 10 243-an (81 szabadidőközpont, 172 alapiskola, 4 gyermekotthon) vettek részt, a versenybe 1130 tejgéppel neveztek be, és ezek összeállításánál 175 750 „tetrapak” dobozt használtak fel. Anna Endreslová, a verseny koordinátora szerint egy-egy mű elkészítésére általában négyszer hét, vagyis 28 órát fordítottak a gyerekek. Az építés alatt lelkes csapatmunka, óriási alkotókedv tartotta lázban őket. A gyerekek úgy vélik, nem a mű kivitelezése, hanem megtervezése a legnehezebb. Előfordult persze az is, hogy amikor a ragasztó sem tartotta egyben a tejgépet, újat készítettek. Ezenfelül akadtak, akik rajzban, versben mutattak rá a tejfogyasztás fontosságára. Kár tagadni, a nyeremény is ösztönözte őket, hiszen az első három helyezett díja a Bull társaság jóvoltából ismét személyi számítógép volt. Ezenkívül 350 személyi és 42 csoportdíj is járt a verseny résztvevőinek – PlayStation-játékok, hegyikerékpárok, rollerek, sátrak, üdülési beutalók, játék autópályák, Lego és egyéb társasjátétok, asztalitenisz-ütők, könyvek, CD-k, trikók és sapkák – a Sony PlayStation, a DEMA, a Global Express, a Lego, a Tralaland, a Technolen Plus, az Universal és Príroda Kiadó támogatásával.

– A tejivási kedv serkentése érdekében meg kell ragadni az összes adódó alkalmat, mert a hazai adatok nagyon kedvezőtlenek – vallja dr. Iveta Čierna gyermekorvos. – Az élelmezési útmutatók szerint fejenként évi 220 kiló tejterméket kellene fogyasztanunk, ám a hazai lakosság az ajánlott mennyiség felét sem építi be étrendjébe. A fejlett országokban viszont fejenként 300 kiló tej- és tejtermék fogy. Mivel a fejadagot a kor határozza meg, csontozatunk, fogazatunk épsége nagyban függ a csecsemőkorban elfogyasztott tejtermékek mennyiségétől. Az első hat-tizenkét hónapban ezért is szorgalmazzuk a szoptatást, illetve olyan gyermektápszer használatát, amely teljes zsírtartalmú tejből készül. Az iskolakötelesek és serdülők rendkívül kevés tejet isznak, csak 43 százalékuk tartozik a rendszeres tejivók közé, 12 százalékuk étrendjéből a tej teljesen kimarad, 45 százalékuk tejfogyasztása viszont rendszertelen. Sajnos, a rendszeres tejivók sem isszák meg a napi 2-3 pohár tejet, vagyis az ajánlott 5-6 decit, ezért, bár nem készültek tanulmányok, feltételezhető, hogy a fiatalok rossz fogazatának oka a tejben található kalcium és foszfor hiányában rejlik. Tudatosítani kellene azt is: ha életünk során a tejtermékfogyasztás nem megfelelő, idősebb korban csontritkulás keseríti életünket – magyarázza a gyermekgyógyász.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?