Kultúra

Feld Lajos kassai hazaérkezése

Ha élne, tegnap lett volna százéves Feld Lajos, a kassai festő- és grafikusművész. A „kassai” jelző különösen hangsúlyos, hiszen Feldet az a pezsgő képzőművészeti élet indította el a pályán, amely a század húszas- és harmincas éveiben jellemezte a várost.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. március 20. 08:00

Tíz százalék alá csökken az idén az okostelefon-világpiac növekedési üteme
Ha élne, tegnap lett volna százéves Feld Lajos, a kassai festő- és grafikusművész. A „kassai” jelző különösen hangsúlyos, hiszen Feldet az a pezsgő képzőművészeti élet indította el a pályán, amely a század húszas- és harmincas éveiben jellemezte a várost. Persze Feld szüleit nem a messzire kisugárzó szellemiség csalogatta Kassára. Tisza menti szegény zsidó család volt az övék. Az apja harmincnégy éves korában tanult meg írni-olvasni – így lehetett belőle anyagátvevő egy kassai raktárban. Jóllehet, gyerekkorában Feld Lajos festményeket, képeket nem látott otthon, de – elmondása szerint – inspirálták a bérházuk falán látható penészfoltok is. Krón Jenő 1921-ben képzőművészeti szabadiskolát alapított Kassán, melyet Jakobyval, Sokol Kálmánnal, Kontulyval, Collinássy Györggyel együtt Feld is látogatott. Az iskola a múzeum épületében volt, ahol ekkoriban Európa legjobb grafikusművészeinek alkotásait is folyamatosan bemutatták. Tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Akadémián folytatta. Olgyai Viktor, Varga Nándor, Rudnay, Aba Novák, Szőnyi tanítványaként élete legszebb időszakát töltötte a magyar fővárosban. 1933-ban aztán más szelek kezdtek el fújdogálni. Előbb a vasúti-, majd az étkezési kedvezményt vették el tőle, aztán idegen állampolgár lévén hazaküldték. Kassán arra is volt még ideje, hogy létrehozzon egy rajziskolát. Nemsokára azonban az ottani zsidókat is beterelték a téglagyárba. Egyik rajziskolai tanítványa segítségével ő lemaradt ugyan a deportálandók listájáról, mégis vette a hátizsákját, és besétált a szülei és testvérei után a téglagyárba. Anyját és apját egy nappal korábban elvitték. Mire ő is odaért Auschwitzba, a szülei már nem éltek. Neki, a törpe növésűnek az volt a szerencséje, hogy Mengele, a hírhedt náci orvos, kísérletezés céljára kiválasztotta. Amikor az is kiderült, hogy grafikusművész, kiadta neki a parancsot: „Rajzolni, rajzolni! A képeket átadni!” A látott szörnyűségeket természetesen nem ott, hanem később rajzolta meg, Mengelének csak portrékat adott le. A lágerből szabadulva már az első napokban elindult Aranyidára, ahol a szénégetőket kezdte rajzolni, majd a juhászok közé ment, a sajtkészítést vitte papírra, mert az értelmes munkáról akart szólni, és dolgozott, dolgozott felfokozott erővel – azért, hogy ne emlékezzen. Ezért kereste mindenütt, mindenben konokul a szépet. Ezért örökítette meg a Szepesség legjellegzetesebb tájait, ezért ment a Szádelői-völgybe, a Tornai-várhoz. Szerencsére élete későbbi szakaszában Auschwitz borzalmait mégis papírra és vászonra tudta örökíteni. Ezekből a műveiből a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumában, a Kelet-szlovákiai Képtárban és londoni, valamint amerikai galériákban is őriznek néhányat.

Végre már kedves városa, Kassa is őrizni és ápolni kívánja Feld Lajos művészi hagyatékát és emlékét, erről a dicséretes szándékról tanúskodik az is, hogy az önkormányzat döntése alapján májusban a Kassai Napokon a művész in memoriam megkapja a város díját. A Košická Charta Polgári Társulás kezdeményezésére pedig Bartusz György szobrászművész köztéri plasztikát készít a művészről, melyet afféle sétáló szoborként a Fő utcán szeretnének majd elhelyezni. Úgy tűnik tehát, a tizenhárom éve eltávozott Feld Lajos ismét hazaérkezik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg

Boris Kollár

Kollár nem akarta Kiskáékat a kormányba

Antalík Imre

Önmentőövet a gazdaságnak!

„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

koronavírus

Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.