Farsangi rögtönzések

Pozsony |

<p>A rögtönzés egyidős a színjátszással. Lényege, hogy a szereplőnek belső megérzéseire, ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy feltárhassa az általa megjelenítendő figura lélekállapotát.</p>

Improvizáció közben a színész eltávolodhat a bevett, sztereotip megoldások alkalmazásától, és a szerep vagy szituáció új oldalait fedezheti fel.

A szlovákiai magyar diákszínjátszó csoportokat tömörítő Gurigongo Sympozium és a JAIK több éve szervezi az Imprófesztet, egyre nagyobb sikerrel. A remek hangulatú fesztivál, amely eddig Nyitrán zajlott, idén átkerül Pozsonyba, ahol a Homodram csoport vállalta magára az előkészítést, a támogatók között pedig megtalálható a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete is. Az időpont február 21-e, a helyszín a város szívében található A4 nullás terem (SZNF tér 12.).

A szervezők középiskolás és felnőtt színjátszók négyfős csapatainak jelentkezését várják hétfőig (február 16-ig) a következő címre: [email protected], ahol az érdeklődők minden kérdésükre választ kapnak.

Érdemes megnézniük a www. homodram.com honlapot is.

Az elmúlt évek gyakorlatához híven a tetszés szerinti fantázianéven szereplő csoportok négy különböző improvizációs feladatot kapnak. Az egyes feladatokra való felkészülésre 10 perc áll rendelkezésükre, a játékidő pedig minden feladat esetében 3-3 perc. A konkrét feladatokról a szervezők természetesen nem árultak el bővebbet, annyit azonban megtudtunk, hogy az elmúlt években például újsághírekre kellett improvizálni, vagy a négy szereplő négy tárgyat kapott, amelyeket be kellett építeniük egy történetbe.

A zsűri tagjai idén Varga Emese, a komáromi Jókai Színház dramaturgja, Kovács Áron drámatanár és Nagy András László, a Magyar Szín Játékos Szövetség elnöke. Az első három csapat továbbjut a budapesti döntőbe, amely március7-én lesz a Vörösmarty Gimnáziumban. Idén egyébként nem a díjkiosztóval végződik a pozsonyi fesztivál, egy színielőadásra is várják az érdeklődőket (nem csak a résztvevőket) délután 3 órától. A budapesti Radikális Szabadidő Színház Paul Foster: Brutus című darabját mutatja be Formanek Csaba rendezésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?