Fák és természetes anyagok: két kortárs kiállítás, amit nem érdemes kihagyni

kép

Két kortárs szlovák galéria, amely egy-egy hazai alkotó legfrissebb munkáját mutatja be. Helen Tóth alkotásait Besztercebányán, Szőke Erika munkáit pedig Szenyicén nézhetjük meg.

NÉZZÜNK FÁKAT GALÉRIÁBAN 

Helen Tóth az utóbbi időben intenzíven foglalkozik a fák és az erdő témájával. Módszere és perspektívája eltér azonban a hagyományos tájképfestészettől. Munkafolyamatát a kurátor, Kristína Hermanová a portré készítéséhez hasonlítja: az, hogy az alkotó kiragad egy-egy részletet az ábrázolt fából, megrendezett környezetben helyezi el, úgy hat, mintha a fa személyiségét szeretné felfedezni. 

kép

A besztercebányai A7 galériában látható kiállításon olyan műveket nézhetünk meg, amelyek az alkotó nem szokványos munkamódszereiről árulkodnak. Helen Tóth kilép a hagyományos festészet és grafika keretei közül: az alkotó az erdőben tett sétái során gyűjti a természetes anyagokat – mohát, tűleveleket, tobozokat, kérget, gallyakat –, melyeket felhasznál a munkáiban. 

Helen Tóth Come Closer to See the Radiant Tree című kiállítása december 10-ig látogatható a besztercebányai A7 Galériában.

FOTÓ ÉS VIDEÓ EGY KISSÉ MÁSKÉPPEN 

Szőke Erika Magia Naturalis című kiállításán az alkotó a fotográfia és a videó iránti különleges megközelítésének lehetünk tanúi. Jól ismert fotográfiai eljárásokkal találkozhatunk itt, melyeket Szőke Erika saját kísérleteivel fejlesztett tovább.

 

kép

Ilyen például a Kirlianfotográfia, melyhez elektromos feszültségre van szükség, vagy az antotípia, melyet fényérzékeny kurkuma segítségével készít. Megint máskor föld vagy épp gombaspórák felhasználásával állítja elő a fotót. Ahogy arra a kurátor, Kosziba Klaudia rámutat, az ilyen módon készített fotográfiák nemcsak fenntarthatóak, hanem mérgező, életveszélyes anyagoktól mentesen készülnek. 

Szőke Erika képei efemerek – egy idő után eltűnnek. Mulandóságukkal talán minket is arra emlékeztetnek, hogy ne felejtsünk odafigyelni a jelenre. Érdemes külön figyelmet fordítanunk videómunkáira, melyeket egysejtű élőlények „közreműködésével” készít. Ezek az alkotások azt sugallják, vizsgáljuk meg a különös közreműködőket: viselkedésükből rengeteget tanulhatunk. 

Szőke Erika Magia Naturalis című kiállítása november 11-ig látogatható a szenyicei Ján Mudroch Erdőháti Galériában. November 8-án, pénteken 17 órakor tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?