Facebook-karácsony, avagy a könyvpiac bevétele

<p>Az ünnepi szezont egyértelműen a Facebook uralta. A film megjelenése hatalmas év végi bevételeket hozott a moziknak, és a mozgóképpel körülbelül egyidejűleg piacra dobott Véletlenül milliárdos című könyv pedig a legtöbb huszonéves karácsonyfája alatt ott várakozott.</p>

Ben Mezrich, amerikai újságíró, zsurnaliszta vénáját meg nem meghazudtoló módon ráérzett a társadalom igényére, és megírta a könyvet arról, hogyan született a Facebook. Az irodalminak távolról sem nevezhető mű legfontosabb aspektusa, hogy ez az írás szolgált alapul a Social Network – A közösségi háló című filmhez. A könyv teljes mértékben megegyezik a filmmel, ám színvonalában meg sem közelíti David Fincher moziját.
Általánosan elfogadott tény, hogy a filmek alapjául szolgáló könyvek jobbak, mint maguk a mozgóképek, ám ez jelen esetben nem mondaható el. Egy közepes írói vénával megáldott szerző munkáját egy kiemelkedően tehetséges rendező vitte vászonra. Míg a sztori filmen remekül működik, a könyv unalmas.
Mind dramaturgiája, mind pedig szándéka zavaros az olvasó számra. Egy regényt olvasunk? Ahhoz túl egysíkúnak érződik a cselekmény, és a dilettánsan megírt szöveg inkább kínos érzéseket vált ki, mintsem katarzist. Az ember olvasás közben azon kapja magát, hogy a másnapi ebédet főzi meg fejben ahelyett, hogy a kezében tartott könyvre figyelne. Ha pedig biográfiának szánta Mezrich a könyvet, akkor érthetetlen, hogy miért nem derül fény Zuckerberg Facebook előtti életére, és az egyetemen eltöltött idejének személyes eseményei miért hiányoznak az írásból. Természetesen nem elhanyagolható szempont a magyar fordítás sem. Az angol szlengben jártas olvasó érzi a fordítás erőltettségét, és sejti, hogy a könyv eredeti nyelven talán jobban működne.
Szerencsére a Facebookirodalom nem áll meg csupán egy könyvél, így a divatban kevésbé jártas szülők David Kirkpatrick The Facebook Effect (A Facebook-effektus) című könyvét vették meg a csemetéknek, amely magyarul jelenleg még nem olvasható. Mennyivel szerencsésebbek ők! A szintén újságíróként dolgozó Kirkpatrick egy valódi Facebook (nem Mark Zuckerberg!) életrajzot tár az olvasó elé. A The Facebook Effect a közösségi háló 2004 óta tartó buktatóktól egyáltalán nem mentes diadalmenetének antológiája. Csupán valós eseményekből és adatokból dolgozik, remek stílusban, ami letehetetlen könyvet eredményez. A könyv foglalkozik az oldal pénzügyi hátterével, közösség formáló aspektusával és politikai aktivitásra tett hatásaival, teszi mindezt interjúkra és személyes élményekre támaszkodva. A két könyv közötti legnagyobb különbség a szerzők felkészültsége. Mezrich irományán érezhető a sikerhajhászó hozzáállás, ami egy érdektelen könyvet eredményezett. Kirkpatrick több hónapot töltött el a közösségi háló székhelyén, Kaliforniában Zuckerberggel, a dolgozókkal és a befektetőkkel ahhoz, hogy egy valóban izgalmas és az internetről szóló irodalomban fontos könyvet tegyen le az asztalra.

Győri Zsófia

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?