Eurovíziós álmok nélkül

dd

A legnagyobb baj az, hogy az álarcban éneklő hírességek nagyobb sajtóvisszhangot kapnak, mint egy olyan tévéműsor, amelyben vadonatúj szerzemények versengenek a fődíjért. A Dal minden évben harminc új dalt mutat be, gazdagítva a zenei életet.

A műsor nyolc évad után jelentősen átalakult. A legfontosabb változás az, hogy a győztes már nem képviseli a magyarságot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol idén Magyarország nem vesz részt. Most már látjuk, A Dal mozgatórugója az európai részvétel volt. Minden alkalommal viták tárgyát képezte az, hogy jó döntés született-e, az adott produkció mennyire lehet sikeres az Eurovízión. Leginkább e lehetőség hiánya miatt ezúttal jóval kisebb visszhangja van a műsornak.

A másik fontos változás, hogy csak magyar nyelvű számokkal lehetett nevezni. Manapság már a magyar könnyűzenében is rengeteg kiváló angol nyelvű felvétel készül, ezeket kizárni nem volt jó döntés, színesíthették volna a kínálatot. A kiesők és a továbbjutók ismertetése körüli feszültség kiélezése sem volt jó ötlet, nem kellene a kereskedelmi csatornák tehetségkutatóit majmolni, hiszen A Dal másról szól, itt – ahogy a készítők hangoztatják is – valójában az élő show-ba beválogatott 30 produkció mindegyike győztes. Az viszont sokat emelt a színvonalon, hogy a két elődöntőben akusztikus változatban kellett előadni a dalokat, mert szinte mindegyik remek új köntöst kapott.

A szerencsés gyorsan kiesők

A Dal esetében többször bebizonyosodott már: nem biztos, hogy a legtovább jutó zeneszámok érvényesülnek a legjobban. Most is van négy olyan felvétel (Berkes Olivér: Visszakér a múlt, Zaporozsec: Találj rám, Heincz Gábor Biga: Máshol járunk, Patikadomb: Rólad), amelyek csak egy kört mentek, mégis jól befészkelték magukat a rádiók kínálatába. Eközben a döntőig jutott Fatal Error-számot még a Petőfi rádió sem játssza rotációban, amit kifogásolt is az együttes.

Döntős mezőny megfelezve

A döntőben nyolcan mutathatták be produkciójukat: a Fatal Error (Néma), Rácz Gergő és Orsovai Reni (Mostantól), Takács Nikolas (Csendbeszéd), a Tortuga (Mámor tér 3.), Ember Márk (Tovább), Kóbor Zsóka és Polgár Patrik (Valamiért), a Nene (Későre jár), valamint a Turbo (Iránytű). Maguk dönthették el, hogy az eredeti hangszerelésben vagy akusztikus verzióban adják elő a számot. A zsűri (Pély Barna, Vincze Lilla, Nagy Feró, Apáti Bence) 10, 8, 6 és 4 ponttal jutalmazott négy-négy produkciót, az összes elhangzását követően. Az így versenyben maradt négy szereplő: Rácz Gergő és Orsovai Reni (32 pont), a Turbo (30 pont), a Nene (20 pont), valamint Ember Márk (14 pont) közül a nézők választották ki a győztest.

A pop diadala a rock felett

A legtöbb szavazatot Rácz Gergő és Orsovai Reni duettje kapta, amely jelenleg a vezető magyar sláger, a legnagyobb videómegosztó portálon már 12 millióhoz közelít a nézettsége. Zenéjét Bella Máté és Rácz Gergő komponálta, szövegét Hujber Szabolcs és Rácz Gergő írta. A duó a 75 millió forintos összértékű nyeremény mellett – amelyből tovább építheti zenei karrierjét – felléphet a nagy magyarországi fesztiválok, köztük a VOLT és a STRAND színpadán. A Mostantól a két előadó első közös munkája, ezért nem tudni, mivel fogják majd megtölteni a koncertműsoru-kat, bizonyára mindketten a saját repertoárjukkal. A négyes döntőben még a Turbo rockzenekarnak volt győzelmi esélye.

Rácz Gergő tinédzserként tűnt fel a Park együttesben, amelynek egyetlen albuma Minek nőjek fel! címmel 1992-ben jelent meg. Rácz az 1997 és 2001 között működött V.I.P. tagjaként vált igazán ismertté. A fiúkvartett feloszlása óta zeneszerzőként és szólóénekesként tevékenykedik, valamint 2004 és 2015 között tagja volt a Fool Moon a capella csapatnak, amely szintén ismerős lehet A Dalból. Orsovai Reni a 2017-ben alakult Nene zenekar vezetője, ő tehát duplán volt jelen a szombati döntőben. Visszatérő szereplő, 2018-ban együttesével, tavaly Deniz Ide várnak vissza című slágerének az énekesnőjeként láthattuk.

A közönség szerint a Mostantól akusztikus változata sikerült a legjobban, pedig ez a dal a mondanivalójából eredően sokkal hatásosabb az eredeti verzióban. A zsűri A Dal felfedezettjének a Tortuga zenekart kiáltotta ki. Molnár Tamás is díjat kapott, Pál Dénes az elődöntőig jutott számának a szövegírójaként – az ítészek szerint a Készen állsz szövege volt a legjobb a harmincas mezőnyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?