EUROCLIO konferencia a történelem oktatásáról Törökországban

Antalya/Ipolyság |

<p>Az EUROCLIO, az Európai Történelemtanárok Társulása néhány nappal ezelőtt a törökországi Antalyában tartotta nemzetközi konferenciáját, amelyen a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulását Tóth Tibor, az ipolysági magyar tanítási nyelvű állami gimnázium történelemtanára képviselte.</p>

Az EUROCLIO 1992-ban alakult azzal a céllal, hogy hidakat építsen az európai országok között a közös és eltérő történelmük tanulmányozásával. Másrészt meg szeretné erősíteni a történelem tantárgy helyzetét az iskolai oktatásban, a tantárgy megújulásáért, korszerűsítéséért száll síkra.
Ennek kulcsszavai: különböző történelemi források elemzése, multiperspektivitás, multikulturalizmus. Ebből kifolyólag a fő cél az, hogy a diákok ne csupán a történelmi tények, események passzív befogadói legyenek, hanem az, hogy kreatívan és kritikusan gondolkodjak a történelemről. Az elmúlt időszakban számos konferenciát rendezett, rengeteg projektet indított el, különböző kísérleti és segédtankönyveket adott ki. Nemrég kezdték el a HISTORIANA nevű nemzetközi online oktatási programot, amely egy pedagógiai honlap, ahol a tanárok és diákok különböző témákról találhatnak érdekes prezentációkat.
Az EUROCLIO április 1–7. között a törökországi Antalyában tartotta 19. nemzetközi konferenciáját és tisztújító közgyűlését „Looking at History through a Variety of Lenses ” (A történelem – különböző szempontokból nézve) mottó alatt. A konferencián 200 történelemtanár vett részt a világ 45 országából, egyedülálló lehetőséget biztosítva a kölcsönös nemzetközi tapasztalatcserére.

"Megtisztelő volt számomra, hogy a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulását én képviselhettem a konferencián. Részvételemet a konferencián az Európai Unió Comenius Alapja anyagi támogatásának köszönhetem – nyilatkozta lapunknak Tóth Tibor. – A konferencián több érdekes előadás hangzott el az európai történelemoktatás helyzetéről, Törökország történelméről, valamint a török történelemoktatás készülő reformjáról. Az előadásokon kívül különböző workshopokra is sor került. Ezek kitűnő lehetőséget kínáltak a nemzetközi társaság számára az eszmecserére, együttgondolkodásra, de néha éles vitákra is."
A konferencián kívül szerepelt a programban török alap- és középiskolák, a myrai lenyűgöző ókori amfiteátrum, valamint Szent Miklós templomának és sírhelyének meglátogatása is.
Az egyhetes konferencia az EUROCLIO tisztújító közgyűlésével ért véget. A nemzetközi szervezetet Sylvia Semmet német történelemtanár-történész vezeti majd az elkövetkező években.
2013-ban a 20. EUROCLIO konferenciának a németországi Erfurt ad helyet. Bővebb információk az EUROCLIOról a wwww.euroclio.eu oldalon, illetve a szervezet a Facebookon is elérhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?