Kultúra

És megnyílnak a női ajkak

Ezt is megértük: jó féléves csúszással eljutott a bemutatóig Komáromban a Szeretkezz, ne háborúzz! címmel még a múlt évad egyik nagy projektjeként felvezetett zenés Lüszisztraté-átirat.
Lakatos Krisztina

2020. szeptember 23. 10:30

ddddd
A végén csak összejön a nagy orgiasztikus szerepcserés örömünnep (Kiss Gibbó Gábor felvétele)

A Hargitai Iván rendezésében készülő „Szophoklész után szabadon” próbáit márciusban szakította félbe a koronavírus-járvány és a kulturális intézmények bezárása. Az enyhítések után, július első felében a munkát sikerült befejezni, a produkció eljutott a házi bemutatóig – hogy aztán szeptember elején a magyar országhatár kérdéses tartalmú lezárása a vendégművészek szempontjából megint bizonytalanná tegye a helyzetet. A Jókai Színház most nem bízta magát a sors kegyére, a hétvégén gyorsan lenyomta legalább az öt „kötelező” felnőtt bérletes előadást. Biztos, ami biztos alapon, mert a Covid már a spájzban van, és ki tudja, mikor pirosodik be a régió, illetve milyen rendelkezéseket hoznak a közegészségügy őrei. Egyelőre megúsztuk arcmaszkkal, a belépéskor kötelezően kezünkre fújt két fertőtlenítőspriccel, meg a felismeréssel, hogy aha, tilos a tömörülés, ergo nincs büfé, sőt, még az emeleti társalgó foteljeit is diszkréten elbarikádozták a nagyérdemű elől. Ilyen lett a világ – de legalább a nézőtér teli.

A Szeretkezz, ne háborúzz! megint egy másik világ. A komáromi előadás szövegét jegyző Szilágyi Eszter Anna a nem is olyan távoli jövőbe tolta Szophoklész komédiájának történetét, miközben megspékelte a napjaink egyik legforróbb közösségi/társadalmi témájának üzeneteivel, a Me Too mozgalom által felszínre hozott tapasztalatokkal. Antik alapú disztópikus szatíra kortárs genderköntösben – működhet?

A harmadik világégés után vagyunk, az emberiség maradéka az életre még alkalmas Peloponnészoszon lelt új kezdetre, hogy aztán gyorsan visszazökkenjen minden a régi kerékvágásba, megint legyen Athén és Spárta, és a férfiak megint csak egymásnak essenek – tudjuk meg az alapvető reáliákat a vetítéssel egybekötött prológusból. A két féltekére osztott színpadon a nézői bal a női közösségi tér – a jógaterem. Itt gyülekeznek az asszonyok, a tábornokfeleségek – mind az öten egy-egy fontos férfi függelékei. Amellett, hogy a testkultúrának hódolnak, a szokásos évi női ünnepet is meg kellene szervezni, csakhogy okafogyottnak tűnik az előkészület, hisz minek a szerepcserés játék, ha a férfiak éppen a kultúra megőrzésének véres útján járnak, valahol a távolban, és a spártaiakat lövik rakétavetőkkel? A lázadást „Lüzisztrát Bea” (Bandor Éva) kezdi: nem ilyen új világot akartak maguknak, nem a vének szabályait, nem a régi rendet szeretnék követni. A „sisterhood” – Holocsy Katalin, Holocsy Krisztina, Horváth Csenge és Hostomský Fanni alakításában – pedig végül beáll a felkelés mögé, és mivel oda kell csapni, ahol az a legfájdalmasabb, a kényszerítő eszköz a testmegvonás lesz. Vagyis nincs szex, amíg nincs vége a háborúnak. A konspirációt pedig a spártai asszonyokra is kiterjesztik.
Nagyjából ez az a pont, ahol a komáromi előadás élesebben kezd elválni az arisztophanészi alaptól. A nők ugyanis elkezdenek beszélni, pontosabban kilépnek a megszokott, jól bejáratott szerepeikből, a biztonságos közös csevej kereteiből, és egyre határozottabb arcélet kapnak, ahogy versben, dalban és prózában, egymásnak, maguknak vagy kórusként mintegy a világnak mondják a történeteiket erőszakról, megaláztatásról, betöretésről, bántalmazásról, mellőzöttségről... E ponton már nem pusztán egy aktualizált klasszikust látunk, hiszen ezek a szólamok erősen átírják a fókuszban álló szereplők motivációit és vélhető céljait. Már-már mellékesnek tűnik a békevágy, és sokkal hangsúlyosabbá válik, hogy születhet-e megértés, konszenzus, más minőségű kapcsolat férfi és nő között. Vagy marad minden ugyanúgy, ahogy azt a maszkos közjátékokban a vének és a banyák szemszögéből látjuk, illetve Philemon és Baucis kettőse mutatja. 

Gyors eltávra megérkezik végül a másik fél is a nézői jobbra, a konditerem/pasiöltöző keverékébe: öt terepruhás macsó – Olasz Istvánt, Szabó Viktort, Majorfalvi Bálintot, Bernáth Tamást, Béhr Mártont látjuk a szerepekben –, korgó gyomorral és méretes merevedéssel, ahogy kell. Hoztak csecsebecséket, és nem nagyon értik, mit üzengetnek az elbarikádozott jógateremből az asszonyok; teljesen elment-e az eszük, miközben a hátsójukat hizlalták az otthon melegében, a férfiak viszont a vérüket ontották a civilizáció védelmében? Az éjszaka leple alatt megejtett páros közeledési kísérletek kinek-kinek a személyes tétje szerint mind kudarcba fulladnak: nincs intimitás, nem lehet visszalépni az időben, nincs közös jövőkép... 

Tényszerűen nyilván nem, de ebben az átformálódó történetben már-már úgy érezzük, csak most értünk az expozíció végére, most látjuk tisztán a szemben álló feleket, és most jönne a kérdés, merre tovább. A Szeretkezz, ne háborúzz! viszont adós marad a válasszal. Csak technikai értelemben ad lezárást, abból végső soron kettőt is: az egyesülés kudarca után a férfiak előbb arra jutnak, hogy ennyi erővel akár vissza is mehetnek a háborúba, majd egyszer csak – mert jön Spártából egy SMS? – mégis megválnak harci díszeiktől, és megvalósul a nagy orgiasztikus szerepcserés örömünnep. Itt már elfogynak a szavak, marad a zene, a mozgás lendülete. Az utolsó verbális üzenet még annyi: ne feledjük, hogy mindannyiunknak egy nő teste volt az első otthona, és ezt aláhúzandó szereplőink egy hatalmas bíborszínű virágként felfüggesztett, női szeméremtestet idéző díszletelem redőin keresztül vonulnak elénk.

Érezhetően szándéka a komáromi előadásnak, hogy ne bújjon álszemérmes megoldások mögé, és ezzel nincs is semmi gond. Mindenkinek a maga határai; e sorok íróját például különösebben nem aggasztja, ha a színpadon egy mondaton belül eljutunk a vulvától a pináig. Inkább akkor érzi magát reménytelenül konzervatívnak, amikor a jelentés nyomába ered. Adva van a trendi, kortárs kulturális utalásokkal, parafrázisokkal, vendégszöveg-töredékekkel átszőtt szöveg mint önmaga halmaza. Hargitai Iván rendezése pedig nem enged üresjáratot: energiával tölti meg a színpadot, profin adagolja az ötleteket és a hatásokat, mikor kell meghökkenten elnémulni, mikor kell nevetni, mikor kell kínosnak érezni, hogy nevetünk... Ha nem akarjuk mindenáron összekötni, egyben látni, ami itt szétszálaztatott, ezt a bő másfél órás revüt még élvezhetjük is. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

f

Felgyújtották a párkányi oltóközpont tábláját

richard sulík

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Ivan Korčok

Korčok: Magyarország vezetői tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.