Erik Sumo és a forradalom

<p>A szabadságot, a toleranciát és a sokszínűséget kívánja ünnepelni az a nagyszabású koncert – vagy minifesztivál –, amelyet a bársonyos forradalom 19. évfordulója alkalmából rendez hétfőn a Művelődési és Pihenőparkban az Fair-play Szövetség és a Pohoda ügynökség.</p>

A szervezők úgy vélik, hogy a szlovák történelem e jeles napjának élő ünnepnek kell lennie. A november 17-i koncerttel – amely stílusosan 17 óra 11 perckor kezdődik – a majd két évtizede zajlott események üzenetét szeretné a figyelem középpontjába állítani. „Azt szeretnénk, hogy az egyébként szenvtelen emberek tudatosítsák, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük, mit cselekszenek. Mert sokan ma is a totalitarizmus szellemében cselekszenek és nem tisztelik a szabadságot – mondta a tegnap tartott sajtótájékoztatón Michal Kaščák, a legnagyobb szlovákiai zenei fesztivál, a Pohoda főszervezője.

A színvonalas „vegyes” programban magyar, szlovák és cseh művészekkel találkozhat a közönség. Nemcsak koncertek, hanem kiállítások, animációs filmek, kerekasztal-beszélgetések, mi több, gasztronómiai különlegességek is várják az igényes kultúrára fogékonyakat. Emellett a szervezők nem titkolják: a békés szlovák–magyar együttélés fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.
Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség képviselője elmondta: a kerekasztal-beszélgetéseken szó lesz a bazini illegális szemétlerakatról, Malina Hedvig máig lezáratlan ügyéről, a politika Slota általi vulgarizációjáról, de éppígy terítéken lesz a klientelizmus, a bíróságok függetlenségének veszélyeztetése stb. „Ahhoz, hogy néven nevezzük azt, ami nem tetszik nekünk az országban, már nem bátorságra van szükségünk, hanem arra a meggyőződésre, hogy ez az ország olyan lesz, amilyenné mi alakítjuk” – mondta Zuzana Wienk.

Magyarországot egy különleges csemegének számító formáció képviseli. Az Erik Sumo Band az Amorf Ördögök „kacat-pop” zenekarból kivált Tövisházi Ambrus projektje, amelyben olyan kiváló énekesnők varázsolnak, mint Kiss Erzsi, a halandzsa műfaj nagyasszonya és Harcsa Veronika, az elbűvölő jazz-díva. A zenekar tavaly tomboló sikert aratott a pozsonyi Wilsonic fesztiválon, idén júliusban pedig a trencséni Pohodán hajnali három órakor mozgattak meg több száz embert elegáns és energikus popzenéjükkel.

Csehországból érkezik David Koller, aki több formációban is dobolt, de leginkább a Lucie együttesből lehet ismerős, amelynek a frontembere is volt. Jelenleg szólópályáját egyengeti, nem kevés sikerrel. A szlovák koncertkínálat meglehetősen eklektikus: fellép például egy szofisztikált rap-alakulat, a Modré Hory, az indie-rock egyik szlovák képviselője, Tomáš Sloboda, de nem hiányozhat az underground szcéna zászlóvivője, a szókimondó Živé Kvety sem. Bónuszként a Pressburger Klezmer Band fokozza majd a hangulatot.

A Szlovák Nemzeti Színház két remek színésze, Robert Roth és Richard Stanke egy rövid előadással készül. Felolvas Daniel Hevier költő, valamint Dušan Dušek és Dušan Mitana írók. A kerekasztal-beszélgetés témája természetesen a bársonyos forradalom lesz, amelyről Štefan Hríb újságíró, Roman Kvasnica ügyvéd, Jozef Hašto pszichiáter és más közéleti személyiségek cserélnek véleményt.  Műsorvezetőként Braňo Jobus, a Vrbovskí Víťazi zenekar tagja, Zuzana Wienk, a Fair-Play Szövetség vezetője, és Juraj Kušnierik újságíró mutatkozik be.

Képzőművészek munkái is megtekinthetők: kiállít többek közt Nina Weisslechner, Igor Drevenec és a szlovák karikatúrakirály, Martin Shooty Šútovec. A koncertek ideje alatt  Stark Attila magyarországi street art művész élőben fog festeni, míg egy másik felületen, szélesvásznon magyar és szlovák rajzfilmfigurák barátkoznak egymással. (si, mv)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?