Kultúra

Eredményt hirdettek Komáromban, az Országos Néptáncfesztiválon

Péntek délután, közel 200 táncos érkezett a komáromi Városi Művelődési Központba, ahol egész hétvégén zajlottak a versenyporogramok és különböző kísérőrendezvények. A Deákos Szólótáncverseny és a Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit a vasárnap délelőtti szakmai konferencia végén hirdették ki.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 6. 15:23

Országos Néptáncfesztivál
- Somogyi Tibor felvétele

Az Országos Néptáncfesztivál az elmúlt 20 évben a szlovákiai magyar néptáncmozgalom egyetlen rendszeres szakmai rendezvénye. Főszervezője a Tremolo Polgári Társulás. A civil szervezet széles körűen foglalkozik a néptánccal a közművelődés területén, 3 korosztály számára szervez évente országos rendezvényeket. Az Országos Néptáncfesztiválon kívül társszervezője az Országos Gyermek-néptáncfesztiválnak és az idősebb korosztályra fókuszáló Példafolyamat sorozatnak, mely jelenleg több mint 20 helységben zajlik Szlovákia-szerte.

A Deákos Szólótáncverseny országos döntőjét október 4-én, rendezték meg, 16 táncos-szólista versenyző részvételével. Az előadásokat 3 tagú szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Furik Rita – koreográfus, jelmeztervező, Busai Norbert – néptáncpedagógus és Hégli Dusan – koreográfus, rendező voltak.

Galéria
Országos Néptáncfesztivá-1
Országos Néptáncfesztivá-2
Országos Néptáncfesztivá-3
Országos Néptáncfesztivá-4
+15

A Deákos Szólótáncverseny döntőjének eredményei:

ARANY SÁV:

 • Kupec Zsófia és Kupec Zsolt

EZÜST SÁV:

 • Kristóf Bálint

 • Molnár Nicolas

 • Varga Dániel

 • Répássy Ivett és Kristóf Bálint

 • Krajcsa Márk

 • Vajner Bettina és Badin Szilárd

 • Klukon Rebeka és Straňák Zoltán

 • Greman Dorka és Lukács Bence Márk

BRONZ SÁV:

 • Csomor Bernadett

 • Kiss Dominik

Az idei seregszemle október 5-én zajló döntöjébe 4 néptáncegyüttes jutott tovább az elődöntőkből. Az országos komáromi döntőt 5 tagú szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Furik Rita – koreográfus, jelmeztervező, Csoóri Sándor – népzenész, Richtárcsik Mihály – koreográfus, néptáncpedagógus, Hégli Dusan – koreográfus, rendező és Mihályi Gábor – Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője voltak.

A Néptáncegyüttesek Országos Seregeszemléjének eredményei:

ARANY SÁVOS EGYÜTTESEK

 • Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

EZÜST SÁVOS EGYÜTTESEK

 • Rakonca Néptáncegyüttes

BRONZ SÁVOS EGYÜTTESEK

 • Csalló Néptáncegyüttes

 • Megyer Táncegyüttes

A versenyprogramokon kívül a fesztiválon résztvevő közel 200 táncos a kísérőrendezvények gazdag palettájából válogathatott. Vendégként szerepelt a Várkonyi Csibészek és a Magyar Állami Népi Együttes, az esti táncházakban Hegedűs Máté és Zenekara muzsikált.

A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg. További partnerei és támogatói a Kultúralap, az Ifjú Szivek Táncszínház és a RÉV – Magyar Kultúra Háza. Az Országos Néptáncfesztiválra legközelebb 2020 októberében kerül sor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.