Erdélyi János Vegyes Kar – a húszéves jubileum küszöbén

Nagykapos |

<p>1996 májusában alakult meg a Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének Erdélyi János Vegyes Kara azzal a céllal, hogy fellépjen a millecentenáriumi ünnepségek idején tartott szoboravatón.</p>

Baloghné Domonkos Malvin, a csoport vezetője elmondta, a vegyes karnak kezdetben 30-35 tagja volt, nagyrészt pedagógusok, de időközben az élet számos más területén dolgozó, zeneszerető és -értő tagok is csatlakoztak hozzájuk. Az 1996. augusztus 25-i első, nagykaposi fellépés egyébként olyan jól sikerült, hogy a folytatás mellett döntöttek, és jövőre már a kar húszéves fennállását ünnepelhetik. A tízéves jubileumuk alkalmából 2006-ban Tavaszi dal címmel CD-t jelentettek meg, 2016-ban pedig kórustalálkozóval szeretnének megemlékezni az eddig eltelt évekről. A kórusvezető elmondása szerint az elmúlt esztendőkben sajnos több kórustag is elhunyt, helyükre pedig csupán néhány fiatal érkezett. (Pár éve jórészt a kórusból kivált tagokból alakult meg a Barkó Zsuzsa vezette, azóta nagy sikereket elért helyi Cantabile Kamarakórus is.) A nagyrészt nyugdíjasokból álló csapat azonban lelkesen, lelkiismeretesen és nagy odaadással dolgozik, a hétfőnként a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban tartott próbákra, aki csak teheti, elmegy. Érdekesség, hogy a jelenlegi tagok közül mindenki nagykaposi, csupán a kórusvezető lakik a közeli Mokcsamogyoróson. A világi és egyházi dalokat is éneklő – az évek során egyre nagyobb ismertségre szert tevő – csapat nemcsak a környékbeli településeken állt közönség elé, hanem számtalanszor fellépett Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján és Újvidéken is.A kórusvezető tájékoztatása szerint mivel legfőbb céljuk, hogy a környék településein élő emberekkel megismertessék és megszerettessék a különböző kórusműveket, zenei versenyeken nem nagyon vesznek részt. 2013-ban azonban Egerben a KÓTA – Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége bronzfokozattal ismerte el teljesítményüket, majd munkájukért megkapták a Nagykapos városa által adományozott Pro Urbe díjat. Az Erdélyi János Vegyes Kar a közelgő húszéves jubileumot is munkával ünnepli, az elmúlt hónapokban jó néhány fellépésük volt. Egyebek mellett év elején a Mécs László Emlékév egyik nyitórendezvényén léptek színpadra a pap költő szülőfalujában, Hernádszentistvánon, szeptember 26-án pedig az ünnepségek záró rendezvényén, a nagykaposi Mécs László Konferencián hallhatja őket a közönség.Legközelebb a Golddies zenekart mutatjuk be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?