Eminem, a botrányhos

Marshall Bruce Mathers III a zenetörténet elso rappere, akit világszerte elismernek a stílus rajongói. Feketék, fehérek, sárgák egyaránt. Beceneve, a Slim Shady a benne rejlo sötét, gonosz oldal szinonimája. Korunk legsikeresebb eloadója. De már nem áll távol a „Zenetörténet legsikeresebb eloadója” címtol sem.

A zenészek és más ismert személyiségek között, munkatársain kívül nincs senki, aki szimpatizálna vele. Mindenki utálja. Az amerikai újságírók egyszeruen csak obszcén rohadéknak titulálják, Bob Dole, egykori amerikai szenátor szerint veszélyt jelent a civilizált társadalomra, Christina Aguilera káromkodó prolinak tartja, egykori felesége, Kimberly pedig infantilis machónak, aki egy hatéves gyermek szintjén él.

A történet 1999 elején kezdodött. Ekkor debütált a tengerentúli listákon a My Name Is címu felvétele, amit a közönség egy része felháborodva fogadott. A dal klipjében a jó ízlés határán rég túlmeno szexjelenetek voltak láthatók, meleg tanárokat gúnyolt ki, és híres közéleti személyiségeket sértegetett. Kivonat a szövegbol: „Mondd meg, melyik Spice-csajszit ejtsem teherbe? Pamela Andreson – frankón elhányom tole magam. Olyat lekenek neki, hogy fordítva áll majd a cuccaiban, mint a Kris Kross…” A fehér srác, akit tizenöt évesen kirúgtak a középiskolából, Marilyn Mansonból éppúgy gúnyt uzött, mint az Egyesült Államok akkori elnökébol, Bill Clintonból. Eminem az elnököt utánozva szónokolt, majd pedig bokáig letolt nadrágban sétált elo a pulpitus mögül. „A szövegeim ironikusak, csupán az amerikai társadalom görbe tükrét tartom a nép elé, hogy lássák a saját ronda képüket!” – védekezett.

Hosünk – saját bevallása szerint – kiskorában rengeteg pofont kapott az élettol. Iskolájában állandóan összetuzésbe került tanáraival és erosebb osztálytársaival. Elso fellépéseit már akkor kifütyülték, amikor belekezdett a szövegelésbe. Szerinte csak azért, mert fehér…

Bemutatkozó lemezén szerepelt a Brain Damage címu dal, amelyben egyik volt osztálytársát, egy bizonyos D’Angelo Baileyst cikizi, aki éveken keresztül bántalmazta ot. Egyszer teljes erobol olyat rúgott beléje, hogy a falnak esett, és egy kis idore elvesztette az eszméletét. Csak szédelgett hazafelé. Otthon vér kezdett el szivárogni a fülébol, és azonnal kórházba szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg nála. Öt napon át újra és újra elájult. D’Angelo megkapta a magáét a dalban.

Édesanyját egy interjúban drogos utcalánynak titulálta, amiért o tízmillió dollárra perelte be. Eminem megszakított vele minden kapcsolatot. Arról sem tudott, hogy ’99 augusztusában feleségül vette korábbi barátnojét, Kimberly Anne Sluckot. Kim és Eminem szerelme mesébe illoen indult: már kilencévesen megismerkedtek az egyik detroiti általános iskolában, tizenhárom éves koruk óta szerették egymást. Kim volt az egyetlen, aki a szégyenlos fiúval szóba állt, írt neki egy életre-halálra szóló szerelmes verset, amellyel meghódította Eminem szívét. 1995 végén megszületett a pár gyermeke, Hailie Jade. A házasság után boldogságuk nem tartott sokáig. A hölgy öngyilkosságot kísérelt meg, a csuklóján felvágta az ereit. Eminem ugyanis hihetetlenül féltékeny. Egyszer pisztolyával hadonászva uzte el felesége mellol annak három ismerosét, akik kedvenc bárjuk parkolójában búcsúzáskor átölelték és megpuszilták ot. Eminemnek az Államügyészséggel is meggyult a baja. Engedély nélküli fegyvertartás, fegyveres támadás és halálos fenyegetés miatt kellett felelnie. Két év felfüggesztettel úszta meg az ügyet.

Mindezek ellenére (vagy éppen ezért?) Eminem korunk legnagyobb sztárja. Lemezeivel rekordeladásokat produkál, az elmúlt években összes fontos zenei díjat megkapott, népszeruségi indexe olyan magas, mint senkié a világon. Szociológusok próbálják megfejteni sikerének titkát. A hihetetlen sikerek mellett a durva szövegeivel egy anti-Eminem kampányt is elindított. Feldühödött amerikaiak ezrei követelik dalainak betiltását, aminek hatására az amerikai Music Television egy rövid ideig kevesebbet játszotta klipjeit. Aztán a nagy nyomás hatására visszaállt a rend.

Eminem nemrég kijelentette: „Korábban egyszeruen csak szövegeltem. Producerem, Dr. Dre viszont megtanított arra, hogy képes legyek olyan dolgokat muvelni a hangommal, amit korábban lehetetlennek tartottam volna.” Egy nemrégiben adott interjúban mindenkit meglepo bejelentést tett. Úgy döntött, felhagy a drogokkal, és a jövoben jobban odafigyel az egészségére. Elmondta, hogy az elmúlt idoszakban rengeteget romlott az egészségi állapota, így lemond eddigi hanyag életvitelérol. Az állandó stúdiómunkák, a turnék, a családi gondok és a drog elviselhetetlenné tették az életét. „Eljött az a pillanat, hogy szeretnék normálisnak tunni a saját szememben is” – nyilatkozta. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?