Emésztési panaszok nélkül

Nagyon sokan azt hiszik, hogy normális dolog, ha a babételek, a káposztafélék vagy a hagyma felfúvódást okoznak. Orvoshoz sem fordulnak, magukat hibáztatják, hogy ismét túlették magukat, és nem volt önfegyelmük.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy normális dolog, ha a babételek, a káposztafélék vagy a hagyma felfúvódást okoznak. Orvoshoz sem fordulnak, magukat hibáztatják, hogy ismét túlették magukat, és nem volt önfegyelmük. Pedig jobb lenne, ha tudnák, mi okozza ezeket a tüneteket, és azt is, hogy van lehetőség – és nemcsak tünetileg – az olyan kellemetlen panaszoktól megszabadulni, mint teltségérzés („olyan a hasam, mintha téglát cipelnék benne”), állandó flatulentia (széltávozás), vagy éppen a felfúvódás, böfögés, korai jóllakottságérzés, émelygés, gyomorégés, hányinger stb. Mindegy, hogy a tünetek milyen súlyosak, mindenképpen jelzik, valami nincs rendben a gyomor-bél csatornában, az emésztőrendszer szerveiben, melyek az egész szervezetre hatással vannak. Ha valaki indokolatlanul fogyni kezd, vagy vért talál a székletében, bizonyosan orvoshoz fordul, mert nagy bajt sejt. A látszólag egyszerűbb tünetek fellépésekor is – mint a puffadás babtól, káposztától – ajánlatos felkeresni az orvost, mert a kiderített betegségek és okok megszüntetésével meg lehet előzni a súlyosabb állapotok kialakulását.

Puffadást okozhatnak az idegrendszeri zavarok következtében fellépő fokozott levegőnyelés, a rágógumizás, a cigarettázás és a szénsavas italok fogyasztása. A gyomorba bekerült levegő könynyen távozik a böfögéssel, ám ha ez túlzott méreteket ölt, más betegségekre kell gondolni (gyomorfekély, nyombélfekély, epebetegségek, hasnyálmirigy-betegségek).

A bélrendszerbe nemcsak a lenyelt levegő kerülhet be, hanem az ételek emésztésekor és az emésztetlen szénhidrátok bakteriális erjedése révén keletkező gázok is. Főleg a vastagbélbe jutott laktóz, a bab keményítője, és a búza, a zab, a burgonya összetett szénhidrátjai említendők.

Puffadást eredményezhet a normális bélgázok távozását akadályozó szervi gát is. Ilyen, de egészséges ok lehet a terhesség. Azonban a bélrendszerben kialakuló daganat, polip már kóros állapot.

A belek nyálkahártyájának és a bélflórának óriási a megelőző szerepe. A beleket borító nyálkahártya nemcsak a felszívódást végzi, hanem a szervezet immunapparátusának egy része is. Normális esetben az emésztésünket mikrobák, baktériumok segítik, melyek szimbiózisban élnek velünk, s megvédenek bennünket a kórokozó mikrobáktól, mint például a Candida albican, a Helikobakter giardia lambilia bélférgek stb.

Sajnos, a ma emberének emésztőrendszere már nem hibátlan, bélflórája megváltozott. Ennek oka a megváltozott életkörülményekben, táplálkozási szokásokban, a túlzott gyógyszerfogyasztásban és az antibiotikumok szedésében keresendő.

Az emésztőrendszer zavarát jelző tünetek hátterét tehát tisztázni kell. Fontosak az alaktani vizsgálatok, mint a gyomor- és bélröntgen, -tükrözés, ultrahangvizsgálat, komputertomográfia (CT), a laboratóriumi vizsgálatok és a biofizikai vizsgálatok, valamint Voll-vizsgálat. Az utóbbival kideríthetők, milyen mikrobák, kémiai anyagok okozzák az emésztőrendszer betegségeit.

A gyógyításnak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Úgy tűnik, hogy a hagyományos gyógyszerek (melyek kémiai úton hatnak), az esetek nagyobb részében csak tünetileg segítenek, ám alkalmazásuk nem nélkülözhető. A Voll-módszerrel kitesztelt homeopátiás módszerekkel (melyek természetes alapanyagokból készülnek, biofizikailag hatnak) a szervezet tartósan áthangolható, és képes legyőzni a káros tényezőket. Tehát a puffadással nem kell senkinek együttélnie! (-er-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?