Elrajtolt a Szlovák Filmhét

kép

Tizedik alkalommal rendezik, 30 filmet kínál idén a Szlovák Filmhét. A látogatók vasárnapig 11 játékfilmet, 13 dokumentumfilmet és 6 animációs filmet nézhetnek meg a Szlovák Filmin-tézet mozijában, a pozsonyi Lumière-ben. Aki nem jut el Pozsonyba, annak sem kell bánkódnia: a filmek egy része online is elérhető.

A hazai filmek seregszemléjét a Nap a hálóban (Slnko v Sieti) országos filmdíj égisze alatt rendezik, melyet 2004 óta ítél oda a Szlovák Televíziós és Filmakadémia. A filmhét célja tehát nem más, minthogy megismertesse a nézőket a díjra nevezett alkotásokkal. A filmhét időpontját már hagyományosan a díjátadóhoz közeli időszakra tűzik – a Nap a hálóban gálaestjét április 26-án tartják, azaz jövő pénteken derül ki, az egyes kategóriákon belül melyek az elmúlt év legjobb alkotásai. Az idei filmhéten a legjobb tévéfilm vagy minisorozat kategóriában nevezett alkotások kivételével az összes versenybe nevezett filmet megtekinthetjük.

Prikler Mátyás Hatalom című filmjét a filmhét nyitónapján, hétfőn vetítették. A film három Nap a hálóban-jelölést zsebelt be: a főszerepekben feltűnő Bandor Évát és Mokos Attilát a legjobb női és férfi színész kategóriájában jelölték. Prikler Mátyás filmje a legjobb hang kategóriájában is versenybe száll (a hangért Dušan Kozák és Tobiáš Potočný feleltek).

Ma vetítik az Andy Warhol – americký sen (Andy Warhol – Amerikai álom) című dokumentumfilmet. Ľubomír Ján Slivka alkotásában családtagok, barátok és művészettörténészek mesélnek a pop art sztárjáról, akinek szülei a kelet-szlovákiai Mikovából vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

A hét maradék részében megnézhetjük többek között a legelismertebb szlovák rendező, a tavaly elhunyt Juraj Jakubisko legutolsó alkotását, a Perinbaba a dva svety (Holle anyó és a két világ) című filmet, melynek bemutatóját a rendező már nem érhette meg. Szintén vetítik a Jej telo (Az ő teste) című, valós történeten alapuló filmet, melynek főszereplője élsportolói karrierje kerékbetörését követően vált pornószínésznővé – a filmet Natálie Císařovská rendezte.

Jó hír, hogy annak sem kell lemaradnia a Nap a hálóban díjra jelölt filmekről, aki nem tartózkodik a fővárosban. A hazai DAFilms.sk streamingszolgáltatás egy különleges program keretén belül teszi elérhetővé a nézőknek a filmeket, melyeket május 5-ig tekinthetünk meg. Ezekre a filmekre természetesen a filmhét keretén belül is jegyet válthatunk.

A streamingszolgáltató kilenc filmet kínál. Játékfilm kategóriában az összes, tehát mindhárom jelöltet megnézhetjük: Jonáš Karásek fekete komédiája, az Invalid (Rokkant), a Hana Lasicová könyve alapján, Mariana Čengel Solčanská rendezésében készült Slúžka (Szolgálólány) című történelmi dráma és az Ivan Ostrochovský–Pavol Pekarčík rendezőpáros Svetloplachosť (Fényiszony) című filmje. Bár két teljesen más műfajű produkciókról van szó, ezek közül az első kettő számít a leg-esélyesebbnek arra, hogy megnyerje a legfontosabb kategóriát, hiszen mindkét alkotás 13 jelölést kapott.

A dokumentumfilmek kategóriájában Viera Čákanyová Jegyzetek az Eremocénből (Poznámky z Eromocénu) című alkotása, valamint Jana Durajová és Lena Kušnieriková Figyelem, zuhan az SNG! (Pozor, padá SNG!) című dokumentumfilmje érhető el a platformon – az utóbbi a Szlovák Nemzeti Galéria rekonstrukcióját mutatja be.

Az animációs filmek közül szintén két alkotást nézhetünk meg online. Ezek közül az egyik szól csak gyerekeknek: az Ivana Laučíková rendezésében készült Erdei ötös (Lesná päťka). A másik a magyar–szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta disztópikus jövőben játszódó sci-fije, mely minden bizonnyal a kategóriája legnagyobb esélyese. A film érdekessége, hogy nem rajzolt figurák mozognak benne, hanem hús-vér színészeket animáltak az alkotók rotoszkóp technikával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?