Elősegíteni a közös fellépést

Ma tartja soron következő ülését a közelmúltban megalakult Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum, melynek elnökét, Mészáros Andrást, a pozsonyi Komenský Egyetem magyar tanszékének vezetőjét a szervezet terveiről és munkájáról kérdeztük.

Ma tartja soron következő ülését a közelmúltban megalakult Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum, melynek elnökét, Mészáros Andrást, a pozsonyi Komenský Egyetem magyar tanszékének vezetőjét a szervezet terveiről és munkájáról kérdeztük.

Mészáros András: „Egy szakértelmiségi felajánlás lenne a politikusok részére.” Somogyi Tibor felvételeMi tette szükségessé a Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum létrehozását?

A politikusok megfogalmaztak már bizonyos oktatáspolitikai elképzeléseket, de nem mindig kérték ki a szakma véleményét. Egyebek között a nyitrai magyar kar ügye is azért fulladt kudarcba, mert a szakmai előkészítés nem történt meg. Tehát egy szak akkreditálásához, nem szólva egy kar akkreditálásáról óriási szakmai előkészületekre van szükség. Nem elég kétoldalas politikai programot benyújtani és annak alapján, esetleg politikai nyomásra létrehozni valamit. A nyitrai rektor szerintem logikusan járt el, mikor tiltakozott, ugyanis az ő kompetenciájába avatkoztak bele. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum létrehozásával az egyik célunk az volt, hogy végiggondoljuk a hazai pedagógusberkekben teendőket, és nem csak alap- és középiskolai szinten. Ez nem degradálása a tanároknak, csak tényszerűség. Az egyetemi oktatásról a legtöbbet az egyetemi oktatók tudják, valamint azok az Akadémián dolgozó szakemberek, akik jártasak a felsőoktatás kérdéseiben. Főként a Profeszszorok Klubja jöhet számításba. A Fórum célja, hogy összehozza ezeket az embereket, s összefüggéseiben beszéljünk a szlovákiai magyar oktatásügyről, az óvodáktól egészen a felsőoktatásig. Az első találkozón deklaráltuk, hogy nem akarunk kizárólagos véleményt formálni, megszólítunk minden érintett felet, és megpróbáljuk a különböző véleményeket integrálni. A programokat, melyeket elfogadunk, többé-kevésbé a politikusoknak szánjuk. Ez egy szakértelmiségi felajánlás lenne a politikusok részére, hogy uraim, itt van bizonyos program, a szakma kidolgozta, tessék, döntsék el, lehet-e vele valamit kezdeni, mert az már nem a szakma ügye, hogyan kezelik ezt politikai szinten. Ha nem egy program alakul ki, hanem több, esetleg egymásnak ellentmondó elképzelés, akkor valamennyit átnyújtja a Fórum. Tehát nem fogunk kizárólagosságra törekedni, megpróbálunk inkább csak teret adni a vélemények találkozásának.

Milyen tudományos háttérmunkát végeznek?

A háttérmunka ezután indulna be, ugyanis arról van szó, hogy a Fórum valószínűleg nem működhet különálló intézményként, sokkal inkább kutatási programok mentén. Második axióma lehetne, hogy nem amatőr módon – és ezt nem lekicsinylő értelemben mondom – viszonyulnánk a feladathoz. Amatőr munka alatt azt értem, ha mondjuk valakit megkérnek, készítsen egy programot, amire pénz nincs, csak jó szándék és eltökéltség. Ez kevés. A tudományos hátteret úgy képzeljük el, hogy megszólítunk szakembereket, intézményeket bizonyos témával kapcsolatban, és a Fórum megpróbál erre különböző pályázatokon pénzt szerezni. Úgy, mint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amikor alap- és középiskolás programokról van szó, mint a Katedra Társaság vagy a Fórum Intézet, amelynek szintén megvannak a kutatási elképzelései, és ha jól tudom, akkor az elkövetkező két-három évben az oktatásügy történetével és helyzetével is foglalkozni kívánnak. Az is lehet, hogy közösen fogunk programokat készíteni. Nagyon friss még az elképzelés, nem tudom, pontosan miként fog ez működni. Az is lehet, hogy az egész befullad, ismerve a hazai berkekben uralkodó körülményeket, de reméljük, hogy sikerülni fog.

Okozhat-e gondot a párhuzamos kommunikáció?

Szerintem az nem gond – nem szabad, hogy gondot okozzon a döntéshozóknak –, ha többféle lehetőség közül kell választaniuk. Nincs arra szabály vagy kritérium, hogy most melyik megoldás a jó. Valamelyik megoldás szakmailag lehet teljesen korrekt, optimális, viszont politikai szinten kivihetetlen. Egy másik anyag, amely a szakmaiságát tekintve nem a legmegfelelőbb, a döntéshozók számára elfogadhatónak tűnhet. A politikusoknak kell eldönteni, mire kell a hangsúlyt fektetni, mi az, ami mögé oda kell állni. Én nem vagyok politikus, én ezt nem tudom.

A Fórum tehát egyfajta koordinátori szerepet töltene be?

Az eredendő elképzelés az volt, hogy létrehozunk egy koordinátori irodát, amely begyűjti a különböző információkat, az egész tervet menedzseli és kezeli a pályázatokat. Egyelőre még nagyon kezdetleges módon működik a Fórum, a Katedra Társaság irodájába futnak be az információk, de remélem, később kialakul valamilyen módszer. A Fórum munkájában részt vevő intézmények csatornáit és kapcsolatrendszerét kell majd kihasználni. Valószínű, hogy a Fórumnak nem lesz saját különálló hálózata. Például a közoktatás terén leginkább az SZMPSZ és a Katedra Társaság a járatos, tehát ebben a témában őket lehet megszólítani. Amikor beszélgettünk azokkal, akik számításba jöhetnek, visszautasítással nem találkoztunk. Egy példát mondok, az eljövendő magyar egyetem példáját. A valamikori Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság már foglalkozott ezzel, 1991–92-ben már egy konkrét tervezet is létrejött, amelyben szó volt arról is, kik azok, akik hazai körökből oktatóként számításba jöhetnek, kik azok, akik garantálhatnak egy szakot. Sajnos máig nincs annyi szakember itthon, amennyire szükség lenne egy kar kiépítésekor. Pontosabban van, de nagy valószínűség szerint ezeknek csak egy hányada adná fel a biztos egzisztenciáját a különböző egyetemeken és tudományos intézményekben. Kérdés, hogy a magyar felsőoktatási intézményt egy létező egyetemen belül, vagy pedig önállóan kell felépíteni. A Fórum lényegében arról szól, hogy az elképzeléseket valahogyan összekapcsolja. Az elképzelést és a szakmai mikénteket. A szlovákiai magyar közösség minden szempontból nyugatibb, mint mondjuk az erdélyi, mivel többrétű, demokratikusabb, liberálisabb, viszont hátrányosabb helyzetben van, mert itt nehezebben alakul ki egy közös elgondolás. A Fórum másokkal együttműködve talán megfogalmazhatna egy közös elképzelést a szlovákiai magyar oktatásról. Természetesen a véleményeknek szabad teret kell biztosítani, ezért a Fórum nem korlátozná, hanem megpróbálná ütköztetni őket. A cél, hogy megtaláljuk a közös pontokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?