Elment végleg a mesijás!

<p>Soha ennél szomorúbb könyvet nem olvastam! Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye csontig hatolóan, lélekmarcangolóan szól arról, milyen az, ha az embernek nincs sem szabadsága, sem szabadulása, ha kivert, kizárt, elkülönített és megalázott, kiszolgáltatott és lealjasított, ha még az élethez való jogát is megkérdőjelezik mások, csupán azért, mert más. Mert zsidó.</p>

Valahol a Berekben, a Túr örökösen zavaros vizének kipárolgásaiban fuldokló faluban, a második világháború után eltespedő, a magyar peremvidékek nyomorúságát még jobban elmélyítő kommunista-szocialista rendszer tobzódásának idején, a szövetkezesítés érzéketlen és vad korszakában egy család próbál meg élni, létezni. Rajta a bélyeg, az apa zabigyerek mivolta, a zsidó származás, s bennük az anya által képviselt valós másság, amely azt élteti, sugallja: elmegyünk innen, kiszabadulunk innen, itt hagyjuk ezt a mocskot, jobb lesz az életünk. A regény égető szomorúsága attól olyan fájdalmas, hogy gyermek elbeszélője, főhőse angyali tisztasággal, isteni őszinteséggel beszél mindenről. A 60-as évek Magyarországán a mindennapi megélhetés trükkjeiről, az apró, de a lelket végleg felsértő bántásokról, a múltról, ami kísért és kísérteni fog mindörökké. A származás bélyegéről, a felvállalásról. S arról, a lassan felnövő, törékeny kisfiú hogyan raktározza el, dolgozza fel a család titkait, a rá nehezedő nyomást, a szülők, nagyszülők, távolabbi zsidó és nem zsidó rokonok örökségét, a kitaszítottságot, a megkülönböztetést, a megalázást. A jövőhöz, az élethez való jog megkérdőjelezését. Borbély hidegrázóan pontosan írja le a gyermeki kegyetlenséget, a félelmeket, a nővér öccs viszonyt, a nemi princípiumok szerinti megkülönböztetést. A halált, a tragédiát, az anya öngyilkossági rohamait, a hitet a hitetlenségben, az apa alkoholizmusát, a nyomorban felerősödő párosodási ösztönt. Misztikus regény a sajnálatosan fiatalon, tragikusan elhunyt Borbély Szilárd Nincstelen című regénye. Alcíme – Már elment a Mesijás? – arra utal, a szerző pontosan tudja, a regényében Mesijásnak nevezett, alantas munkákra, így dögeltakarításra, pöcegödör tisztítására alkalmazott tota beszédű, azaz selyp cigány férfi tulajdonképpen a messiás, a zsidók által várt „felkent”, avagy a „segítő” alteregója. Csak most éppen annyira becsüljük, hogy a poklot tisztíttatjuk vele. Már elment a Mesijás, Borbély Szilárdnak hívták. A könyvön egy szalag, rajta dátum, keretnek: 1964 – 2014. Borbély Szilárd: Nincstelenek. Kalligram Könyvkiadó, Pozsony, 2013.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?