Elment egy sármos úr

JUHÁSZ KATALINEgy nappal 92. születésnapja után, hétfőn este elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Színházi szerepei mellett több mint 60 filmben és tévéjátékban nyújtott figyelemre méltó alakítást.

JUHÁSZ KATALIN

Egy nappal 92. születésnapja után, hétfőn este elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Színházi szerepei mellett több mint 60 filmben és tévéjátékban nyújtott figyelemre méltó alakítást. Ő volt Jumurdzsák az Egri csillagokban, Gugyerák Alajos a kabaré világában, Máris szomszéd hangja a Mézga családban, az Angyalbőrben című sorozat Tabajdi ezredese és az ő hangján szólaltak meg a magyar nemzet számára „létfontosságú” 1954-es labdarúgó-világbajnokság filmhíradós tudósításai.

Élete során meggyűlt a baja a hatalommal: a szocialista erkölcs megsértéséért 1959-ben kirúgták a Nemzeti Színházból, három évig erdészként volt kénytelen dolgozni. Talán azért volt szálka az elvtársak szemében, mert megjelenésével, modorával, egész lényével a polgári világot csempészte be a szocialista realista színművekbe.

A sármos eleganciát képviselte, valószínűleg Várkonyi Zoltánnak, a nagy színházcsinálónak is ezért tetszett meg, ezért fogadta védencévé és vitte magával a Vígszínházba, amelynek haláláig tagja maradt. Bárdy egyszerre tudott sötét rosszfiú és rokonszenves svihák lenni, egyszerre testesítette meg az élre vasalt nadrágos hősszerelmest és a ravaszkás dzsigolót. Jellegzetes orgánuma miatt rádiójátékokban és rajzfilmekben is előszeretettel foglalkoztatták, markáns, férfias vonásai miatt pedig a legkisebb szerepben is vonzotta a tekinteteket, „lejátszva” a színpadról a főszereplőt.

2008-ban lépett utoljára színpadra a Vígszínház Egy csók és más semmi című előadásában. 90. születésnapján azt üzente a közönségnek, tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat.

Bárdy sosem számított színészfejedelemnek, erre a címre higgadt, kiegyensúlyozott, bölcs férfiúként nyilván nem is tartott igényt. Míg egyes pályatársai önpusztító életvitelükkel rövid idő alatt hivatásuk mártírjaivá váltak, ő a teniszpályán tombolta ki magát, és józanul tudta élvezni az életet.

Bárdy Györgyöt a művész és családja kérésére szűk családi körben búcsúztatják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?