Elhunyt William Trevor ír író

London |

<p>Nyolcvannyolc évesen elhunyt William Trevor ír író.&nbsp;</p>

 "Sajnálattal jelentjük be William Trevor, Írország egyik legnagyobb írója halálát" - közölte hétfőn a Twitteren a Penguin Ireland kiadó. 

Az ír köztelevízió, az RTE a modern novellaírás mestereként méltatta Trevort, idézve Michael D. Higgins elnököt, aki "világhírű, óriási teljesítményeket elérő, eleganciával és kellemmel megáldott írónak" nevezte.

A The New Yorker című lap a legnagyobbak közé sorolta Trevort, utalva arra, hogy több mint ötven története jelent meg az újságban.

Trevor háromszor nyerte el a legjelentősebb brit irodalmi díjat, a Whitbread (ma: Costa) Book Awardot, háromszor került fel a Booker-díj szűkített listájára, és többször felmerült a neve az irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatban is. 

Írország déli részén, Cork megyében született 1928-ben, de az utóbbi évtizedekben Anglia dél-nyugati részén, Devonban élt. 

"Mindig ír írónak nevezem magam. Azon kevés ír írók egyike vagyok, akik szeretik ezt a frázist" - idézi az RTE Trevor egyik korábbi nyilatkozatát.

Legnagyobb példaképének többször is Patricia Highsmith amerikai krimiírót nevezte. William Trevor több mint 15 regényt és 100 novellát írt. Magyarul is megjelent a Szerelmi ügyosztály és a Balvégzet bolondjai című műve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?