Elhunyt Sam Simon, A Simpsons sorozat társalkotója

Los Angeles |

<p>Ötvenkilenc éves korában elhunyt Sam Simon, A Simpson család című animációs sorozat társalkotója, bőkezű filantróp és állatbarát, aki évek óta küzdött gyógyíthatatlan daganatos betegségével.</p>

Ügynöke szerint a televíziós forgatókönyvíró és executive producer a kaliforniai Pacific Palisades-ben lévő otthonában hunyt el vasárnap. Simonnál 2012-ben diagnosztizáltak előrehaladott vastagbélrákot, és az orvosok akkor három-hat hónapra becsülték az életkilátásait.

A Beverly Hills-ben felnőtt producer 1989-ben Matt Groeninggel és James L. Brooksszal indította útjára A Simpson családot, de a negyedik évad után kiszállt, és csak az executive produceri címet tartotta meg magának, amellyel azóta is évente 20-30 millió dollárt keresett.

A The Associated Press hírügynökségnek adott 2013-as interjújában a producer elmondta, hogy vagyonát - amelyet a média százmillió dollárra becsült - jótékonysági célokra akarja fordítani. Az általa 2002-ben létrehozott Sam Simon Alapítvány egyebek mellett gazdátlan kutyák kiképzését finanszírozta, hogy segítőkutyaként rokkant emberek mellé kerülhessenek. Simon más szervezetek, köztük a Mercy for Animals és a Sea Shepherd Conservation Society munkáját is támogatta, továbbá Los Angelesben élelmiszerbankot hozott létre.

2013-ban a Peta állatvédő szervezet norfolki főhadiszállása a Sam Simon Központ nevet kapta a producer támogatásának elismeréseként. A Simpson család megszületése előtt Simon közreműködött egyebek közt a Taxi, a Cheers és a The Tracey Ullman Show című televíziós sorozatokon dolgozott. Írói és executive produceri pályafutása során kilenc Primetime Emmy-díjat - a legjobb amerikai, főműsoridőben sugárzott televíziós-műsorok részére kiosztott elismerést - nyert el.

A filantróp producer haláláról értesülve Matt Groening Simon "fenomenális tehetségét, intelligenciáját és agyafúrt humorát" méltatta, Brooks a "legnagyobbak egyikeként" emlékezett kollégájára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?