Kultúra

Elhunyt Kulcsár Ferenc költő, szerkesztő

Dunaszerdahely | Hosszan tartó, súlyos betegség után ma elhunyt Kulcsár Ferenc költő, szerkesztő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 22. 17:24

Kulcsár Ferenc
Somogyi Tibor felvétele

1949. október 9-én született Szentesen, a legendás kassai ipariban érettségizett. Ezután a pozsonyi Comenius Egyetem filozófia–magyar szakát kezdte el, de tanulmányait félbehagyta, és az Új Ifjúság riportere lett. 1973 és 1985 között a Madách Könyvkiadó sajtóelőadója és szerkesztője volt. 1975-től az Irodalmi Szemle olvasószerkesztője, 1984–1991 között szerkesztője volt. 1991 óta a dunaszerdahelyi Lilium Aurum kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozott. A Katedra című pedagóguslap főszerkesztőjeként is tevékenykedett.

Kulcsár 1970-től folyamatosan és intenzíven jelen volt irodalmunkban. Viszonylag hamar megtalálta a maga sajátos hangját. A hitre, az életigenlésre, a szeretetelvű közösségi elkötelezettségre építő, míves költészete irodalmunk jellegzetes színfoltja. Ellentéteket, paradoxonokat, bibliai utalásokat alkalmazva ért el drámai hatást. Nem állt távol tőle az epigrammai csattanó sem. Gyakran engedett irodalmi vagy más művészeti motivációnak, és a szerepversekre jellemző megközelítésektől sem zárkózott el. 

Költészete néha epikus, máskor tárgyias, de nem korlátozta figyelmét egyetlen létsíkra, hanem épp a különböző szintek gazdagságára figyelt. A szépséget kereste a jelenségek mögött. És mivel a világ, s benne az ember folyamatosan változik, Kulcsár természetesnek tartotta, hogy a Mindig című, összefoglaló igényű gyűjteményes kötetében régebbi verseket csiszoljon tovább, elvegyen belőlük és hozzájuk tegyen, új meglátásait is rögzítse, akár felülvizsgálva egykori önmagát. Ezért a kötetért 2014-ben megkapta a hazai magyar íróknak járó legmagasabb elismerést, a Madách Imre-díjat, immár második alkalommal. Különösen büszke volt a Balassi Bálint-emlékkardra, amelyet szintén 2014-ben vehetett át Duray Miklós politikustól és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöktől. 

Gyermekversei szintén fontosak, de ezeket sem csak a kicsiknek szánta, utolsó gyűjteményének például ezt a címet adta: Kerek világ közepében – Bodrogközi versek kicsiknek és nagyoknak. 
 

Utolsó jelentős műve 2015-ben jelent meg Ezeregyéjszaka címmel. Ebben Jakoby Gyula festményeihez írt hosszabb poémát. Az elesettséget és az emberi drámákat sikerült olyan erővel megjelenítenie, mint a festőnek. 

Kulcsár Ferenctől hétfőn, 13 órakor vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen, a Nagyudvarnoki úti temetőben. (juk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

A nemzeti összetartozást méltatták Trianon évfordulóján Párkányban

A nemzeti összetartozást méltatták Trianon évfordulóján Párkányban

koronavírus iskola

Nincsenek még pontos adatok arról, hány gyerek tért vissza az iskolába

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.