Elhunyt Kulcsár Ferenc költő, szerkesztő

Kulcsár Ferenc
Dunaszerdahely |

Hosszan tartó, súlyos betegség után ma elhunyt Kulcsár Ferenc költő, szerkesztő. 

1949. október 9-én született Szentesen, a legendás kassai ipariban érettségizett. Ezután a pozsonyi Comenius Egyetem filozófia–magyar szakát kezdte el, de tanulmányait félbehagyta, és az Új Ifjúság riportere lett. 1973 és 1985 között a Madách Könyvkiadó sajtóelőadója és szerkesztője volt. 1975-től az Irodalmi Szemle olvasószerkesztője, 1984–1991 között szerkesztője volt. 1991 óta a dunaszerdahelyi Lilium Aurum kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozott. A Katedra című pedagóguslap főszerkesztőjeként is tevékenykedett.

Kulcsár 1970-től folyamatosan és intenzíven jelen volt irodalmunkban. Viszonylag hamar megtalálta a maga sajátos hangját. A hitre, az életigenlésre, a szeretetelvű közösségi elkötelezettségre építő, míves költészete irodalmunk jellegzetes színfoltja. Ellentéteket, paradoxonokat, bibliai utalásokat alkalmazva ért el drámai hatást. Nem állt távol tőle az epigrammai csattanó sem. Gyakran engedett irodalmi vagy más művészeti motivációnak, és a szerepversekre jellemző megközelítésektől sem zárkózott el. 

Költészete néha epikus, máskor tárgyias, de nem korlátozta figyelmét egyetlen létsíkra, hanem épp a különböző szintek gazdagságára figyelt. A szépséget kereste a jelenségek mögött. És mivel a világ, s benne az ember folyamatosan változik, Kulcsár természetesnek tartotta, hogy a Mindig című, összefoglaló igényű gyűjteményes kötetében régebbi verseket csiszoljon tovább, elvegyen belőlük és hozzájuk tegyen, új meglátásait is rögzítse, akár felülvizsgálva egykori önmagát. Ezért a kötetért 2014-ben megkapta a hazai magyar íróknak járó legmagasabb elismerést, a Madách Imre-díjat, immár második alkalommal. Különösen büszke volt a Balassi Bálint-emlékkardra, amelyet szintén 2014-ben vehetett át Duray Miklós politikustól és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöktől. 

Gyermekversei szintén fontosak, de ezeket sem csak a kicsiknek szánta, utolsó gyűjteményének például ezt a címet adta: Kerek világ közepében – Bodrogközi versek kicsiknek és nagyoknak. 
 

Utolsó jelentős műve 2015-ben jelent meg Ezeregyéjszaka címmel. Ebben Jakoby Gyula festményeihez írt hosszabb poémát. Az elesettséget és az emberi drámákat sikerült olyan erővel megjelenítenie, mint a festőnek. 

Kulcsár Ferenctől hétfőn, 13 órakor vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen, a Nagyudvarnoki úti temetőben. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?