Kultúra

Elhunyt Kerényi Imre

Budapest | Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 11. 14:28

Kerényi Imre - Fotó: MTI

A közlemény szerint Kerényi Imre hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Kerényi Csopakon született 1943. szeptember 28-án, gyermekkorát Veszprémben töltötte, majd Győrben érettségizett. 1961–1966 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakos hallgatója volt, Marton Endre osztályában, 1966–1978 között a Madách Színház rendezőjeként dolgozott, majd 1978–1980 között a Szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője volt. 1980–1983 között a Népszínház, 1983–1989 között pedig a Nemzeti Színház rendezője volt, majd 1989–2004 között a Madách Színház igazgató-művészeti vezetője. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, később Egyetemen is.

Kerényi 2010 óta, a második Orbán-kormány megalakulása óta volt meghatározó alakja a kurzusépítésnek, valamint a kormány által dominálni kívánt kultúrának. Az ő feladata volt Orbán Viktor megbízásából az alaptörvény népszerűsítése, ennek kapcsán az ő fejéből pattant ki több vitatott intézkedés is, mint például az "alaptörvény asztalának" felállítása a hivatalokban, vagy az alaptörvény díszkiadása, amelyhez történelmi festménysorozatot is rendelt, köztük a 2006-os "lovasroham" megörökítésével.

Kerényi Imrét a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti. (MTI, HVG)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?