Elhunyt Kerényi Imre

Kerényi Imre
Budapest |

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

 

A közlemény szerint Kerényi Imre hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Kerényi Csopakon született 1943. szeptember 28-án, gyermekkorát Veszprémben töltötte, majd Győrben érettségizett. 1961–1966 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakos hallgatója volt, Marton Endre osztályában, 1966–1978 között a Madách Színház rendezőjeként dolgozott, majd 1978–1980 között a Szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője volt. 1980–1983 között a Népszínház, 1983–1989 között pedig a Nemzeti Színház rendezője volt, majd 1989–2004 között a Madách Színház igazgató-művészeti vezetője. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, később Egyetemen is.

Kerényi 2010 óta, a második Orbán-kormány megalakulása óta volt meghatározó alakja a kurzusépítésnek, valamint a kormány által dominálni kívánt kultúrának. Az ő feladata volt Orbán Viktor megbízásából az alaptörvény népszerűsítése, ennek kapcsán az ő fejéből pattant ki több vitatott intézkedés is, mint például az "alaptörvény asztalának" felállítása a hivatalokban, vagy az alaptörvény díszkiadása, amelyhez történelmi festménysorozatot is rendelt, köztük a 2006-os "lovasroham" megörökítésével.

Kerényi Imrét a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti. (MTI, HVG)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?