Elhunyt John Hurt angol színész

London. Hetvenhét éves korában elhunyt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész.John Hurt londoni otthonában halt meg szombatra virradóra.

London. Hetvenhét éves korában elhunyt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész.

John Hurt londoni otthonában halt meg szombatra virradóra. Hosszabb ideje hasnyálmirigyrákban szenvedett.

Rendkívül sokoldalú színész volt, öt évtizedet felölelő pályafutása során több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők. Ő volt Kane másodtiszt, a gyilkos idegen első áldoztat a A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi horrorban, az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért pedig legjobb férfi mellékszereplőként Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott. Két évre rá ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántember címszerepéért David Lynch kultikus filmjében. Mindkét szerepért Oscar-díjra is jelölték.

Általa kapott arcot Winston Smith, az 1984 című Orwell-regény főhőse. A Michael Radford által rendezett, 1984-ben bemutatott filmdráma ugyan nem nyert díjakat, de olvasók újabb tömegeinek figyelmét hívta fel a regényre. Szintén 1984-ben Terence Stamp és Tim Roth társaságában játszott Az áruló (The Hit) című Stephen Frears-filmben. 1987-ben az Úri passziókban (White Mischief) szerepelt Joss Ackland és Hugh Grant mellett.

A Harry Potter-sorozatban ő alakította a varázspálca-készítő Ollivandert, szerepelt az Oscarra jelölt Suszter, szabó, baka, kém, valamint az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmekben is.

2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját. 2015-ben lovaggá ütötték a drámáért tett szolgálataiért.

Sir John Hurt utolsó filmszerepe a Natalie Portman főszereplésével készült Jackie-ben alakított McSorley atya volt. Ez a film februárban kerül a hazai mozikba. (MTI, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?