Elhunyt Gágyor József tanító, néprajzkutató, helytörténész

Gágyor József

Életének 82. évében elhunyt Gágyor József pedagógus, néprajzkutató, helytörténész. Temetése 2022. december 7-én 14 órakor lesz a tallósi temetőben.

December 4-én, életének 82. évében elhunyt Gágyor József. 1941. március 15-én született Ipolynyéken, 1958-ban Ipolyságon érettségizett, majd Pozsonyban szerzett tanári oklevelet. Tallóson, később Diószegen dolgozott pedagógusként, a tallósi kisegítő iskola és a hidaskürti alapiskola igazgatója volt.

Néprajzkutatóként először 1982-ben adott ki két kötetet gyűjtéseiből Megy a gyűrű vándorútra címmel, amelyben a Mátyusföld falvainak mondókáit, gyermekjátékait foglalta össze. További kiadványaiban emlékverseket, jóslásokat, csúfolókat, szólásokat, közmondásokat és tréfákat gyűjtött össze. 2011-ben verseskötete jelent meg Látjátok, feleim címmel. 1999-ben adta ki a tallósi Esterházy-kastély történetéről szóló, nagyon értékes és részletes kiadványát.

Munkásságáért több elismerést kapott, például a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjének, a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjnak, a Patria-díjnak és a Csemadok Életműdíjnak tulajdonosa volt. Kozmér Beáta, a Csemadok Tallósi Alapszervezetének elnöke 2000-ben Gágyor József után vette át az elnökségi feladatokat.

„Vezetőségi tag voltam, kissé váratlanul ért, hogy lemondott az elnökségről, úgy vállaltam el a feladatot, hogy megígérte, ott lesz mellettem. Ez így is volt, bármikor számíthattam a segítségére, minden fontos dologra megtanított, továbbra is aktívan részt vett a kulturális életben. Megrendülve értesültem haláláról. Igazi kultúrlélek, egy angyal volt, aki nagyon fog hiányozni a közösségnek és mindenkinek, aki ismerte. Bármilyen rendezvény volt Tallóson, annak a részese volt. Mindig azt mondta, hogy két hazája van, az egyik Ipolynyék, a másik Tallós. Rendkívül kiegyensúlyozott, harmonikus házasságban élt feleségével, minden téren kiegészítették egymást. Csak úgy emlegette őt, hogy kedves feleségem, Marika. Ő körülbelül két hónappal ezelőtt hunyt el, Gágyor József követte őt” – mondta el Kozmér Beáta hozzátéve, nagyon örül annak, hogy teljesült Jóska bácsi nagy vágya, hogy láthassa a tallósi Esterházy-kastély felújított részét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?