Elhunyt Bokor Tibor, a Color együttes alapítója

dddd

Életének 66. évében elhunyt Bokor Tibor, a Color zenekar egyik alapítója, énekese és basszusgitárosa, aki sikereinek csúcsán fivéreivel együtt az USA-ba emigrált. A tengerentúlon sikeres orvos lett, hazájában azonban a rendszerváltásig tiltólistára került.  

A család közleménye szerint Bokor Tibor december 2-án, tragikus hirtelenséggel hunyt el – írja a delhir.hu.

1955-ben született, a hatvanas évek végén két testvérével, Bokor Gyulával és Bokor Attilával megalapította a BOKOR nevű együttest, amely később a Debreceni Orvostudományi Egyetem zenekaraként DOTE, végül Lámer Emil gitárossal és Pólya László csellistával kiegészülve Color néven működött tovább. 

A formáció 1976-ban megnyert egy országos amatőr zenekaroknak rendezett versenyt, a következő évben pedig a Ki mit tud?-on az első, a Táncdalfesztiválon pedig a második helyen végeztek. A Color volt az első vidéki zenekar, amelynek sikerült országos hírnévre szert tennie. Könnyen befogadható, ám színvonalas, jól hangszerelt, dallamos rockzenét játszottak, szimfonikus elemekkel. Két nagylemezt készítettek, legismertebb, máig népszerű daluk a lírai Féltelek, amely 1981-ben hónapokig vezette a slágerlistát. Részt vettek egy svédországi turnén, ahonnét csellistájuk már nem tért haza velük, és a többiek is emigrálni készültek.  

Harmadik lemezük befejezése után Bokor Attila Franciaországba remigrált akkori feleségével, Bánfalvi Ágnes színésznővel együtt. Később Tibor és Gyula is elhagyta Magyarországot, akkori kifejezéssel „disszidáltak“. Végül mindhárman az Amerikai Egyesült Államokban kezdtek új életet, Attila filmproducer lett, Tibor reumatológusként dolgozott, Gyula pedig a Harvard egyetemen lett pszichiáterprofesszor, és amerikai veterán katonák lelkivilágát vizsgálta. 

Eközben Magyarországon tiltólistára kerültek a Color dalai, a zenekar dobozban maradt harmadik albuma végül csak 1999-ben jelent meg.

A fivérek távozása óta eltelt években többször is felmerült, hogy visszatérnek Debrecenbe és újra színpadra állnak. Ez azonban sosem valósult meg.

.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?