Életkor – változó igények

Ahogy az ember öregszik, energiaszükséglete csökken, ám fontos, hogy továbbra is tápláló ételeket fogyasszon. Az öregedés elkerülhetetlen, de a fizikai legyengülés nem szükségképpen az. A kor előrehaladtának külső jeleit késleltethetjük – s életünket meghosszabbíthatjuk –, ha táplálkozásunkat megfelelően alakítjuk.

Ahogy az ember öregszik, energiaszükséglete csökken, ám fontos, hogy továbbra is tápláló ételeket fogyasszon. Az öregedés elkerülhetetlen, de a fizikai legyengülés nem szükségképpen az. A kor előrehaladtának külső jeleit késleltethetjük – s életünket meghosszabbíthatjuk –, ha táplálkozásunkat megfelelően alakítjuk.

Az idősebbek nem megfelelő táplálkozásának számos oka van. Nehézséget jelenthet a rágás, az öregedő szervezet már nem emészti meg és nem fogadja be olyan könnyen a táplálékot, s a magányosan élők nem mindig veszik a fáradságot, hogy tápláló ételeket készítsenek maguknak. A kor előrehaladtával romlik a szaglás és az ízérzékelés, s vele párhuzamosan az étvágy. Készítsünk tehát vonzó külsejű ételeket, és ne elégedjünk meg unos-untalan a gyorsan „összecsapható” fogásokkal. A tetszetős külsejű, változatos ennivaló valósággal felrázza az eltompult étvágyat. A korral lelassuló fizikai tevékenység következményeként az energiaszükséglet a 40. életéven túl évtizedenként akár 5%-kal is csökkenhet, a szervezet tápanyagigénye viszont nem változik, sőt a legújabb kutatások szerint a vitamin- és ásványianyag-szükséglet a kor előrehaladtával nő.

A táplálékhasznosítás az évek múltával egyre veszít hatékonyságából, minthogy kevesebb gyomorsav, egyéb emésztőnedv és enzim termelődik. A huzamos ideje fennálló rossz szokások, például a dohányzás káros hatásai is ekkor kezdenek kiütközni. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kimeríti a szervezet tápanyagtartalékát. Az idősebbek között különösen gyakori jelenség a B6-, B12- és D-vitamin, a folsav, valamint a kalcium, a magnézium és a cink felvételének csökkenése. Ha e tápanyagok mennyisége a szükséges napi szint alá csökken, azt az egészség biztosan megsínyli. A B12-vitamin pótlásával sokszor eredményesen kezelhető az emlékezetkiesés, a koordinációs és egyensúlyzavar. Ehhez gyakran nem kell több, mint sok hal, állati belsőség, sertéshús, tojás, sajt és tej. Ha az étrendben nincs elég B12-vitamin, a táplálék felszívásához nem termelődik elegendő gyomorsav, s a hiány megszüntetésére vitamininjekciót kell adni. Az idősek étrendjéből gyakran hiányzik a folsav is, mert nem fogyasztanak elég gyümölcsöt és zöldséget. Mivel többnyire nem tartózkodnak eleget a napon, az étrendjükből kell fedezniük szervezetük D-vitamin-szükségletét. A D-vitamin hiányában csontjaink elvékonyodnak és törékenyekké válnak. A margarinon és olajos húsú halakon kívül nemigen van olyan étrendi forrás, amelyből D-vitamin nyerhető, ezért D-vitamin-készítmények szedésére is szükség lehet. Nyugdíjba vonulásuk után egyesek szabadon átengedik magukat az alkoholnak és a cigarettának, pedig a dohányzás és a gyakori poharazgatás megcsapolja a szervezet tápanyagkészleteit, és serkenti a káros szabad gyökök termelődését. Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás feladása felmérhetetlen előnyökkel jár, a megfelelő táplálkozás pedig biztosítja a szabad gyököket semlegesítő antioxidánsokat.

Az idősebbek gyakran túl kevés folyadékot isznak, holott folyadékszükségletük nem csökken. Napi 6-8 pohár elegendő lehet.

Minthogy a lassuló anyagcsere és a csökkent energiaszükséglet nyomán felesleges kilók rakódhatnak le, az idősebbeknél is fontos a rendszeres testmozgás. Az elhízás az élet kései szakaszában sok kárt okoz.

Idősebb korban is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Rostanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszunk – kenyeret, gyümölcsöt és zöldségfélét. Ezzel elejét vehetjük a székrekedésnek és más emésztési zavaroknak. (R. D.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?