Éjszaka a múzeumban

<p>A hagyománynak megfelelően, tizenegyedik éve május harmadik szombatján tartják meg az ország egyik legnagyobb és nagy tömegeket megmozgató kulturális eseményét, a Múzeumok éjszakáját. A múzeumi világnaphoz kapcsolódó projektbe csatlakozó múzeumok, galériák, kiállítóhelyek holnap meghosszabbított, éjszakába nyúló nyitva tartással várják a látogatókat.</p>

Ilyenkor nemcsak az állandó vagy időszaki kiállítások megtekintésére nyílik lehetőség – egyénileg vagy lektori kísérettel –, hanem az intézmények a múzeumi-galériai tevékenységet bemutató és népszerűsítő egyéb programokat is kínálnak a látogatóknak – akikből ezen a napon (az előző évek tapasztalatai alapján) szerencsére nincs hiány; évente mintegy százezer érdeklődőt mozgat meg az esemény. Amely azért is népszerű, mert a Múzeumok éjszakáján a látogatók behatóbban ismerkedhetnek meg a múzeumok és galériák tevékenységével, nemcsak a kiállítóterekbe juthatnak be, hanem belépési lehetőséget kapnak a gyűjteményraktárakba, a különféle bemutatókon és foglalkozásokon pedig a gyűjteményállománnyal folyó munka is feltárul az érdeklődők előtt.

Kígyósimogatás a múzeumban

Pozsonyban elég megvenni a belépőt az első helyszínen két euróért. Ez érvényes a többi kiállítóhelyen is – mintegy harminc objektumban. A fővárosban az egyes kiállítóhelyek között a Múzeumok éjszakája idején ingyenesen vehető igénybe a Blaváčik turistabusz, amely a Természettudományi Múzeumtól indulva, a Szlovák Nemzeti Múzeum Žižka utcán található kiállítóhelyeit érintve felvisz a várba, és elvisz egészen a régi vásárcsarnokig.

A fővárosi intézmények közül a Szlovák Nemzeti Múzeum izgalmas programjain lesz érdemes részt venni. A Természettudományi Múzeumban hasznos, gombaismereti előadást tartanak. Megtudhatjuk, mely gombákért érdemes lehajolni, és melyeket kell messzire elkerülni. Ugyanitt egy másik foglalkozáson kígyófóbiánkat küzdhetjük le – bárki kezébe foghat, megérinthet élő példányokat. A Régészeti Múzeumban középkori ételeket kóstolhatnak a látogatók, közben megismerkedhetnek a hagyományos korongozással, és középkori viadalokból is kapnak ízelítőt.

Koncertek a Brämer-kúria udvarán

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 10-től 23 óráig várják a közönséget. A látogatók lektori kísérettel tekinthetik meg a múzeum állandó és időszaki tárlatait, a „Szóval, tettel” című, Rómer Flóris születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítást, a Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat nyertes alkotásaiból összeállított kiállítást, valamint a Hagyományok és értékek – Magyarok Szlovákiában című állandó kiállítást. Az intézmény 19 órai kezdettel nép-, ethno-, folk- és dzsesszzenei koncertekkel is várja a közönséget. A Brämer-kúria udvarán fellép a Pósfa zenekar (19.00), a Koronás (20.30), valamint a Samaria Jazz Trio (21.45)

A képzőművészeti látnivalók közül a Kunsthalle – Művészetek Háza termeiben látható Művészet a fej körül című nagyszabású kiállításra érdemes betérni, amelyen a látogató 15 órától lektori kísérettel a kortárs lengyel művészet legaktuálisabb állapotáról kap képet.

A Múzeumok éjszakája teljes programja megtalálható a www.nocmuzei.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?