Egyre durvább a South Park

South Park

Szeptember 26-án startolt a tabukat nem ismerő South Park legújabb évada. Az első epizódban máris egy igencsak kényes témával foglalkozik az animációs filmsorozat, mégpedig az iskolai lövöldözésekkel.

Sosem állt távol az erős társadalomkritika a South Park-tól. A coloradói kisváros lakosai 1997 óta feszegetik a határokat, ezzel rengeteg pert, ugyanakkor megannyi rajongót szerezve. A sorozat legújabb, azaz a 22. évada máris egy rendkívül kényes témával indított, mégpedig az amerikában egyre gyakrabban előforduló iskolai lövöldözésekkel, azt pedig egy egyházat bíráló epizód követte, mely a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekről szól.

A sorozat 19. évada óta megszokottá vállt, hogy naprakész témákról szólnak részei, ide tartozott például a világon egyre népszerűbbé váló PC mozgalmak szaporodása, az amerikai elnökválasztás, vagy akár a Trump és Kim Dzsong Un közti konfliktus. Az alkotók tulajdonképpen már mindenkiből viccet csináltak, nemtől, vallástól függetlenül, az iskolai lövöldözésekre viszont eddig nem reflektáltak a készítők (Matt Stone és Trey Parker), ami már csak azért is érdekes, mert Matt a columbine-i iskola diákja volt, ahol sor került minden idők leghíresebb és kegyetlenebb iskolai mészárlására - az ámokfutás során 12 diák és 1 tanár hunyt el, 21-en súlyosan megsebesültek. Erről Matt bővebben kifejti véleményét a Michael Moore által rendezett Kóla, puska, sültkrumpli című filmben. A legújabb rész nem is magáról a jelenségről szól, hanem az emberek reakciójáról, arról, hogy Amerikában fogalommá vált a "school shooting", azaz az iskolai lövöldözés. Az epizódban egy karakteren kívül senki sem veszi komolyan az iskolában zajló ámokfutást, a sorozatos lövések ellenére tovább folynak a tanórák, a szülőket pedig jobban izgatja gyermekük jegyei, mintsem testi épsége. Valóban kiveszett volna az emberekből az empátia?

A vallási szekták és egyházak gyakori szereplői a sorozatnak, gyakran űznek gúnyt a keresztényekből, szcientológusokból, mormonokból és muszlimokból a készítők, ezeknek legtöbbször súlyos következményei vannak - az egyik legradikálisabb húzásuk az volt, amikor Mohamed prófétával viccelődtek, ezzel muszlimok ezreit haragították magukra, de az is előfordult, hogy hónapokig szcientológusok követték őket. Az évad második részében újra a keresztény egyházra került a sor, ennek oka valószínűleg a Pennsylvániában kirobbant botrány, melyről bővebben ITT olvashat. Az epizód premiere után természetesen az egyház amerikai képviselői azonnal panaszleveleket írtak a Comedy Centralnak, a készítőket őrülteknek és hazugoknak nevezték.

A készítők a #cancelsouthpark hashtaggel promózták legújabb évadukat, amely a sorozat megszűnésére utal, ugyanakkor már köztudott, hogy a jövő évi, 23. évadot is bejelentették, így valószínűleg csak a szokásos provokációról van szó, ezzel is jelezve azt, hogy nem ismer határokat a 4 coloradói fiú.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?