Egy zseniális, botrányos művész

Ma lenne nyolcvanéves Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező.

Bolognában született 1922. március 5-én. Apja régi ravennai nemesi család sarja, katonatiszt, Mussolini Afrikába küldött fasiszta csapatzászlói alatt szolgált. Anyja tanítónő volt Friuliban, ahol Pasolini gyermekkorának nagy részét töltötte. Szüleivel való bonyolult kapcsolata egész életére és munkásságára rányomta bélyegét: anyjáért rajongott, apjához azonban ambivalens érzések fűzték, szenvedett alkoholizmusától és erőszakosságától. Volt egy fivére is, Guido Pasolini, akit 1945-ben egymással harcoló partizánok – véletlenül – szitává lőttek.

Tanulmányait több város iskolájában végezte, attól függően, apját hová helyezték. Érettségi után azonban visszatért Bolognába, s az ottani egyetemen művészettörténetet és irodalmat hallgatott. 1942-ben megjelentette első, még friuli dialektusban írt verseskötetét Poesia a Casarsa címmel. Az egyetem elvégzése után a katonai szolgálattól felmentve anyja szülővárosában, Casarsában telepedett le, s itt élt és tanított 1949-ig.

1946-ban belépett a kommunista pártba, ahonnan azonban 1949-ben kizárták egy botránya miatt, amelyben serdülő fiúkkal fenntartott szexuális kapcsolattal vádolták. Bár a párttal ezt követően is ellentmondásos volt a kapcsolata, élete végéig kommunistának vallotta magát. 1950-ben, megelégelve a vállalt homoszexualitása miatti támadásokat és a családi veszekedéseket, anyjával együtt Rómába költözött. Különböző folyóiratok szerkesztőségében dolgozott, s hamarosan hírnevet szerzett magának két verseskötettel, s két regényével, melyekben a római társadalom perifériájára szorult kisemberek sorsára irányította a figyelmet. 1957-ben Viareggio-díjjal jutalmazták a Gramsci hamvai című verseskötetét. A köznyelvi párbeszédekhez való érzéke miatt ebben az időszakban gyakran kérték fel forgatókönyvírói munkára is, s így részt vett Fellini Cabiria éjszakái című filmjének elkészítésében is.

Filmrendezőként 1961-ben mutatkozott be A csóró című filmmel, melyben többnyire amatőrökkel dolgozott. Következő filmje, az 1962-es Mamma Roma a kitűnő színésznő, Anna Magnani számára kínált jutalomjátékot a sorsától szabadulni képtelen prostituált megformálásával. 1963-ban készült el A túró című rövidfilm a RoGoPaG filmösszeállítás részeként, melyért Pasolinit szentséggyalázás vádjával négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A vádakra mintegy válaszként megszületett egyik legszebb filmje, a Máté evangéliuma, mely Jézus történetét letisztult és visszafogott formában meséli el. A film külön érdekessége, hogy Mária szerepének eljátszására saját édesanyját kérte fel a rendező. Ezt követően két, ironikus-szatirikus filmet rendezett a nagyszerű komikus, Toto főszereplésével Madarak és madárkák, illetve Mik a felhők? címmel.

1967-ben elkészült – saját élettörténetén is alapuló – Oidipusz király című filmje, majd egy évvel később a Teoréma, mely a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Katolikus Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját. Nem sokkal később azonban a film óriási botrányt kavart, az olasz püspöki kar megtiltotta a híveknek, hogy megnézzék a filmet, volt olyan hely, ahol papot hívtak, hogy megszentelje a filmtől beszennyezett mozivásznat. A botrány vége az ügyészségi betiltás lett, a nemzetközi filmszakma tiltakozása közepette.

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel következő filmjét, a Disznóólt sem, melyben a kannibalizmus és a szodómia témája borzolta a kedélyeket. Filmjei miatt Pasolini ebben az időszakban szinte állandó látogatója volt a bíróságoknak, vádlottként nem kevesebb mint harminc polgári-cenzori perben kellett megjelennie. Ezek a meghurcoltatások súlyos gyomorfekélyhez, gyomorvérzéshez vezettek, s hat hónapig ágyhoz kötötte a betegsége. Ekkor írta meg hat drámáját, folytatta nyelvészeti és filmszemiotikai tanulmányainak írását, festett, verseket írt, s továbbra is szerkesztette Moraviával együtt a Nuovi Argomenti című irodalmi lapot.

A hetvenes évek elején elkészítette az élet trilógiájának nevezett filmjeit, a Dekameront, a Canterbury meséket és az Ezeregyéjszaka virágát, melyekben a különböző korok és népek irodalmi mítoszait alapul véve az örök emberi értékeket, elsősorban a nemiséget kívánta bemutatni. Utolsó filmje, a Saló, avagy Sodoma 120 napja De Sade regényét az olasz fasiszta rendszer utolsó éveibe ültetve át szinte elviselhetetlen nyíltsággal mutatja be az ember hatalom általi megaláztatásának különböző stációit.

A film elkészültekor már tervezte egy Szent Pálról szóló film készítését, és be akarta fejezni Petrolio című regényét is, ám mindezt megakadályozta egy 17 éves suhanc, aki 1975. november 2-án Ostiában agyonverte a rendezőt. A közvélemény a mai napig nem tudott belenyugodni a zseniális művész értelmetlen halálába: sokan úgy vélik, Pasolini nem közönséges homoszexuális bűncselekmény, hanem előre kitervelt összeesküvés áldozata lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?