Egy hét múlva ismét Duna Menti Tavasz

Dunaszerdahely |

<p>Alig egy hét múlva, kedden, június 7-én rajtol Dunaszerdahelyen az ország legnívósabb, egyben legnagyobb múltú gyermekszínházi eseménye, a Duna Menti Tavasz.</p>

A Mesevárosban idén harminchatodszor adják át a fesztivál kulcsát, a június 10-éig zajló rendezvényre több tucat bábcsoport és gyermekszínjátszó együttes hozza el tudása javát az ország legkülönbözőbb szegleteiből.

Ma már mind meglett anyukák, apukák, akik az őshomályba vesző hetvenes évek elején első ízben gyűltek össze Dunaszerdahelyen, hogy báb- és színjátékukkal szórakoztassák egymást, ellessenek valamit a szakma alapjaiból. Biztos forrásból tudom: többen e gyermekszínházi fesztivál hatására léptek pedagógusi vagy színészi pályára, s adták tovább a gondolatot, mely szerint egymástól játszva tanulni jó. A rendezvény sikerességét és létjogosultságát jellemzi, hogy a legcudarabb rendszerek – s ’89 novembere óta is bizony megéltünk néhányat – sem tudták elnyomni, szinte a semmiből is működött, fennmaradt. Talán nem járok messze az igazságtól, ha ide jegyzem, hogy a rendezvényt évről évre maroknyi ember – kultúraszervező, pedagógus, színházi szakember – meggyőződése vagy inkább megszállottsága vitte, viszi előbbre; így a báb- és gyermekszínészek idén harminchatodik alkalommal vehetik birtokukba négy teljes napra a Városi Művelődési Központot.

A legkisebbtől a legnagyobbig. Kik jönnek el idén?

A gondos válogató után a zsűri úgy döntött, a keddi napon a dunaszerdahelyi városi művelődési központ Gézengúzok Bábcsoportjáé, a sunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola Virgoncok Bábcsoportjáé, valamint a Pozsonyeperjesi Magyar Tannyelvű Alapiskola Ugri-Bugri bábcsoportjáé lehet a pódium. Míg az első az Az a középső című népmesét, a vámbérysek a Holle anyó című bábjátékot, a pozsonyeperjesiek pedig a Szépség és a szörnyeteget adják elő. Később a diószegi Petőfi Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda Diócska bábcsoportja, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Manócska bábcsoportja, majd a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri bábcsoportja lép színpadra Az oroszlán és a kisegér, a Káló és Gilze, illetve a Kutya-macska szeretet című darabokkal.

Június 8-án, szerdán az érsekújvári Czuczor Gergely Magyar Tannyelvű Alapiskola Pinokkió bábcsoportja Lázár Ervin A zöld lific című bábjátékát, a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Mazsola bábcsoportja a Kacor király című népmesét, majd a Gömörfalvi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó bábcsoportja a Színek nélkül, szavak nélkül című bábjátékot mutatja be. A feledi Szombathy Viktor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Meseláda bábcsoportja a Király Kis Miklós című táltosmesét viszi színre, ezt követően a Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda Csupaszín színjátszó csoportja A kapzsi kántor című mesedramatizációval lép fel. A kiskondás című népmesét a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Kincskeresők színjátszó csoportja, míg a Hapci király című mesejátékot a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Gólyaláb színjátszó csoportja mutatja be. Délután a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Handabanda színjátszó csoportja a Hidegvér, azaz bezzeg in America című komédiát viszi színpadra, a Bodrogszerdahelyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Sulisok-k színjátszó csoportja A pad című darabbal lép fel.

Zene, tánc, móka

Egy nappal később láthatjuk a Csemadok Őrösi Alapszervezete és a Községi Hivatal Őrösi Karcsa Kisszínpada előadásában a Ravasz Péter, a Tiszacsernyői Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tiszavirág színjátszó csoportja tolmácsolásában pedig a Tollfosztó című népmesét, illetve népi játékot. Az ipolysági Pongrácz Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Csillag-szóró színjátszó csoportja kortárs költők gyermekverseiből szerkesztett játékkal lepi meg a közönséget; előadásuk címe Családi kör gyerekszemmel. A Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ Fókusz Gyermekszínpada az Ajtó címmel ad elő Varró Dániel, Janikovszky Éva és svéd gyermekversekből szerkesztett játékot, majd a Nyárasdi Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Tekergők Polgári Társulás Tekergőcök színjátszó csoportja mutatja be A kevély kiskakas című dramatikus játékot. Zenés mesejátékkal érkezik a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola Csángálók színjátszó csoportja, mely a Három malac farkast győz című darabot viszi színre. A kassai KAFI Polgári Társulás Bóbita színjátszó csoportja Ami a szívedet nyomja címmel mutatja be szerkesztett játékát, melynek alapját svéd és dán versek szolgáltatják, majd a Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Csemadok-alapszervezet Galiba színjátszó csoportja az Óz, a nagy varázsló című mesét viszi színpadra. A Tornai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Bódva színjátszó csoportja a Csupa főszerep című ifjúsági játékkal mutatkozik be.

A fesztivál utolsó napján, pénteken a féli Katica óvoda növendékei mutatnak be szerkesztett népi játékot Gyűjj ki, napom! címmel, ezt követően a Csavar Színház Ember!!! című vendégjátékát láthatja a nagyérdemű, majd a Ládafia Bábszínház adja elő a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című darabot. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség 11 órától zajlik Korpás Éva népdalénekes és a Tükrös zenekar közreműködésével. A fesztivál zárásaként a szervezők visszaadják a város kulcsát, hogy a báb- és színjátszó csoportok nem egész egy évig készülhessenek az újabb megmérettetésre.

Nem csak a győzelemért – a játék öröméért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?