Egy bokszbajnok válsága

<p>Átlátható a sztori: az elejétől a végéig fejben kirakható a Mélyütés történetének alakulása. Ebben a zsánerben &ndash; a javarészt ringben játszódó filmekben &ndash; azonban nem annyira zavaró az ismert sablon szerinti cselekménybonyolítás, ha az akciók kellően tudnak izgalmat kelteni.</p>

Antoine Fuqua mozija a pofonok terén parádésan teljesít. Beindítja a nézőben a szurkolókedvet.  A Mélyütés című sportdráma középpontjában Billy Hope (Jake Gyllenhaal) váltósúlyú bokszbajnok áll, aki feleségének halála után mindenét elveszti, és a semmiből kell újra felküzdenie magát a csúcsra. Ennek a zuhanás-felemelkedés ívnek, vagy csak a felemelkedési kísérleteknek az ábrázolása – ahogy számtalan hasonló zsánerű moziból van rá példa – szinte patikamérlegen kimért gradáció szerint történik. Említsük csak a műfaj klasszikusát, a Jean-Claude Van Damme akrobatikus sportteljesítményére építő Oroszlánszív című 1990-es akciófilmet, vagy a műfaj modernizált változatát képviselő Bunyó című, 2009-es akciómozit, amely a kigyúrt, de finom eleganciával mozgó Channing Tatum kiugrásának számít. A Mélyütésben is az említett örökzöldekből megismert séma érvényesül; ez a mozi mégis mélyebb, összetettebb egy kicsit (ezért is kapta a dráma besorolást). A feszültebb drámaiságot a valósabb helyzetek, valamint az árnyaltabb karakterépítés és a kifinomultabb lélektani ábrázolás biztosítja.  Jó reklámot jelent a filmnek már az előtörténete is. Eredete Eminem 8 mérföld című drámájával hozható összefüggésbe. A Mélyütést a folytatásnak szánták, amely a rapper újabb életrajzi motívumait – középpontban a lányáért vívott harcát – dolgozta volna fel. Bár Eminem elállt a filmtől, az apa-lánya kapcsolat ábrázolása központi elemként megmaradt, olyan erős vonalat képviselve, hogy ez a szál adja a film legintenzívebben ható érzelmi töltetét.  A luxuskörülmények között, nagy dicsőségben élő bajnokot karrierje csúcsán felesége (Rachel McAdams) megpróbálja lebeszélni a további versenyzésről. A bokszoló riválisa azonban megöli a bajnok feleségét. Billy Hope pályája derékba törik, mivel felesége volt a mindenese, olyan misztikus személyt jelentett számára, aki erőt adott neki. A tragédia után a férfi egyre mélyebbre süllyed, már ott tart, hogy elárverezik luxuslakását, és intézetben helyezik el szeretett kislányát. Olyan csapás ez, amely fordulatot hoz Billy Hope zuhanásában. A megtört férfi összeszedi magát, és egy legendás edző (Forest Whitaker) segítségével újra ringbe száll, hogy visszaszerezze lányát.  Kemény edzésbe kezd. Az eredmény pedig aligha lehetne más, mint amit a néző elvár. Meg is kapja a végén egy kőkemény meccsel, amely tényleg a valódiság érzetét kelti. Jake Gyllenhaal újra csúcsteljesítményt nyújt. Belehal ebbe a filmbe. Idegesítően jó, ahogy eszeveszett módon keresi elvesztett személyiségét. Úgy játszik, hogy taszító magatartása miatt a film első felében elpártolunk tőle. Majd szép lassan maga mellé állít, a végső nekifeszülésben pedig már abszolút neki szurkolunk. Ez jellemző a filmre is. Előbb elidegeníti, majd visszahódítja a nézőt. Megtartani viszont nem tudja, annyira nem eredeti. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?