Edvin, a hegedűvirtuóz

Azt mondják, nem jó, ha a szülők elfuserált álmaik megvalósítását gyermekeikre ruházzák át. Pedig Edvin Marton így lett a hegedű virtuóza, a szülői szigornak köszönhetően áll a világhírnév előtt. A legfontosabb helyeken már jegyzik a nevét, nálunk még ismeretlen. A Strings ‘n’ Beats című albumával bizonyára a környékünkön is sikerül neki az áttörés.

Edvin egy határozott mozdulattal öszszecsukta a hegedűtokját, s gyorsan ráült, egyszerűen nem volt kedve tovább gyakorolni, azt remélte, hogy ily módon tönkreteheti a „kínzóeszközt”. Még a harmadik életévét sem töltötte be. De nem menekülhetett: édesapja hegedűtanár volt egy magyar kisváros zeneiskolájában, édesanyja pedig hegedűművész. ĺgy Edvinnek karriert kellett csinálnia... Kicsivel később már agyafúrt módszerekkel próbált meg kibújni a kényszer alól: magnószalagra vette hegedűgyakorlatait, majd a kazettát a magnóba helyezte, s a szabadba szökött, míg szülei – elégedetten fiúk igyekezetével – a nagyszobában ültek. Akárcsak annak idején a Kukori és Kotkoda című rajzfilmben, ha valaki emlékszik rá.

Mindez azonban nem segített. Zenész körökben fantasztikus tehetségről beszéltek, és Edvin már kilencévesen nekivágott a nagyvilágnak. Elnyerte egy bennlakásos moszkvai zeneművészeti főiskola tehetséges gyerekeknek szóló ösztöndíját. Később New York-ba került. A Guilliard School-beli tanulmányai során kellett magát először igazán megerőltetnie, mert nagy volt a konkurencia. Egyébként szinte minden az ölébe hullott. Még az 1697-ben készült Stradivari is, amelynek értéke négymillió dollárra tehető. A hegedű a magyar állam tulajdona, amelynek megőrzését Edinre bízta.

Egyedit szeretett volna alkotni, elektronikus zenét akart csinálni. Elmondása szerint ha Mozart most élne, ő is pont így komponálna. „Mozart magától értetődően sokat profitálhatott volna a számítógép, az internet, a digitalizálás fejlődéséből. Ma már más időket élünk, a zeneszerzés új korszakába léptünk. A klasszikus zene csodálatos dallamait klassz ütemekkel és elektronikus hangszerekkel akartam összekötni. Hallani szerettem volna, hogyan illenek össze a húrok lágy hangjai a számítógépes ritmusokkal. Saját zeném híd a klasszikus- és a popzene között, nincs rá külön kategória: ez Edvin Marton zenéje. Egyedülálló! Ez az én lelkem, a gondolataim, ahogy én élem meg. Kinek jutna eszébe egy Stradivari hangzást dobokkal és egy lemezlovas zenéjével kombinálni?” A közelmúltban megjelent cédéjén hallható dalok többsége egy hölgyhöz kapcsolható, de ha valaki a titokzatos Ő kiléte iránt tudakozódik, Edvin csak sejtelmesen mosolyog. Fantáziánkra bízza a dallamok által elmesélt történetekbe illő asszony elképzelését. (bmg, péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?