Kultúra

Edvard Munch születésének 150. évfordulóját ünnepli Norvégia

Oslo | Ünnepi megemlékezéssel veszi kezdetét szerdán az az emlékév Norvégiában, amellyel Edvard Munch életműve előtt tisztelegnek a festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából.
MTI

2013. január 22. 17:27

 

Az expresszionista festőművész, világhírű képek alkotója 1863. december 12-én született a norvégiai Lotenben. 1944-ben Oslóban bekövetkezett halála előtt művei nagy részét a norvég fővárosra hagyta.
    
A Munch-évfordulóhoz kapcsolódóan számos kiállítás nyílik külföldön és Norvégiában. 
    
Az oslói Munch múzeum helyéről évek óta tartó elkeseredett vita a jubileumi évre sem dőlt el. A külön erre a célra épített és 1963-ban megnyitott múzeumot Toyen városrészben alkalmatlannak ítélték.
   
2004-ben az intézmény azért került a hírlapokba, mert fegyveres rablók szinte akadályoztatás nélkül elvitték onnan Munch két festményét, a Madonnát és a Sikolyt. Mindkét műalkotás két évvel később erősen megrongált állapotban került elő.
    
A városi tanács 2008-ban határozott egy új múzeum építéséről Oslo új operaháza mellé. A döntést azonban 2011-ben visszavonták, amely máig tartó vitát indított el a helyi pártok között.
 
Önnek ajánljuk

A pedagógusok mindössze 4,5%-a gondolja úgy, hogy megbecsülik a munkáját

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Határon billeg a Híd, az MKP és Kiska új pártja a legújabb felmérés szerint

Miloš Zeman cseh elnök Prágában fogadta Zuzana Čaputovát

Sose volt még ennyi menekült a világon

Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?