Edvard Munch születésének 150. évfordulóját ünnepli Norvégia

Oslo |

<p>Ünnepi megemlékezéssel veszi kezdetét szerdán az az emlékév Norvégiában, amellyel Edvard Munch életműve előtt tisztelegnek a festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából.</p>

 

Az expresszionista festőművész, világhírű képek alkotója 1863. december 12-én született a norvégiai Lotenben. 1944-ben Oslóban bekövetkezett halála előtt művei nagy részét a norvég fővárosra hagyta.    A Munch-évfordulóhoz kapcsolódóan számos kiállítás nyílik külföldön és Norvégiában.     Az oslói Munch múzeum helyéről évek óta tartó elkeseredett vita a jubileumi évre sem dőlt el. A külön erre a célra épített és 1963-ban megnyitott múzeumot Toyen városrészben alkalmatlannak ítélték.   2004-ben az intézmény azért került a hírlapokba, mert fegyveres rablók szinte akadályoztatás nélkül elvitték onnan Munch két festményét, a Madonnát és a Sikolyt. Mindkét műalkotás két évvel később erősen megrongált állapotban került elő.    A városi tanács 2008-ban határozott egy új múzeum építéséről Oslo új operaháza mellé. A döntést azonban 2011-ben visszavonták, amely máig tartó vitát indított el a helyi pártok között. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?