Ed Sheerant megdobták 900 ezer fonttal

frr
London |

Az illetékes bíró döntése alapján 916 200 angol font üti Ed Sheeran és két szerzőtársa markát perköltség, illetve anyagi kártérítés gyanánt. A huszonegyedik század poptörténetének eddigi lesikeresebb szerző-előadója megnyerte a Shape of You című sláger miatt ellene indított plágiumpert.

A popsztár és társszerzői (John McDaid és Steven McCutcheon) végig tagadták, hogy a 2017 januárjában megjelent dalban a SamiSwitch néven futó előadó Oh Why című számának egy jellegzetes dallamát koppintották volna, és a bíróság nekik adott igazat. A felperes ügyvédje azonban az ítélet kihirdetése után is azt nyilatkozta, hogy szerinte kétségtelen hasonlóságok vannak a két dal között. Azzal érvelt, hogy Ed Sheeran, aki bevallotta, hogy ismerte a számot, tudatosan vagy akaratlanul használta azt a Shape of You írásakor.

A popsztár és társai még aznap, április 6-án kiadtak egy nyilatkozatot, melyben az áll, hogy a hosszú hónapokig húzódó bírósági ügynek számukra messze nem csak pénzben kifejezhető ára volt. Azt állították, hogy a pereskedés okozta stressz zavarta őket az alkotói munkában, és érzelmileg is rendkívüli módon megviselte őket az alaptalan vádaskodás, valamint a brit bulvársajtóban megjelent gúnyolódó cikkek.

A felperes, azaz Sami Switch (polgári nevén Sami Chokri) és ügyvédje még áprilisban kijelentette, hogy vereség esetén nem szándékoznak kifizetni a perköltséget, illetve a hitelrontásért kiszabható összeget. A legfelsőbb bíróság illetékes bírója már akkor jelezte, hogy lehetnek számukra további anyagi vonzatai az ügynek. Zacarolia bíró tegnap a következő közleményt adta ki: „Helyénvalónak tartom, hogy az alperesek sikere tükröződjön a költségeket érintő végzésben, azaz a perrel kapcsolatos költségeiket a felperes fizesse meg, kivéve a részletes elbírálási folyamat részeként elrendelt költségcsökkentést.”

A Shape of You című sláger 2017-ben a legkelendőbb szám volt Nagy-Britanniában, és világviszonylatban is jól teljesített: összesen mintegy nyolcmillió font bevételt termelt, és ez volt az első dal, amely hárommilliárdos streamelést ért el a Spotifyon. Sami Switch a történtek ellenére nem nevezhető abszolút vesztesnek, mert az utóbbi fél évben komoly népszerűségre tett szert az ügynek köszönhetően. Rajongótábora megtriplázódott, koncertnaptára egy évre előre betelt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?