E. T. a földönkívüli begurul

<p>Korunk talán legismertebb filmese, Steven Spielberg (Párbaj, Bíborszín, Amistad...) újra rendez (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, War Horse, Lincoln...), nem csak dirigál.</p>

Az örvendetes tény beteljesüléséig aludni kell még párat, addig köszöntsük a magyar felmenőkkel is büszkélkedhető J. J. Abrams, mozifilm- (Mission: Impossible III, Star Trek) és televíziós (Alias, Lost, Rejtély) guru remek „ifi-sci-fi-jét”! (Ál)tudományos-fantasztikus besorolás mellett röpködhetnének további tárolóbútoros címkék: kalandfilm, szerelmi történet, „coming-of-age movie”. Titkos recept nélkül. Eredeti forgatókönyvből, a filmgyártás Mekkájának blockbustereihez képest mérsékelt büdzsével, finom utalásokkal, alig ismert gyerekszínészekkel (Dakota Fanning húgától hangos a szaksajtó egy óceánnal odébb), akik kedvelhető karaktereikkel fogják meg az egyszerű, ugyanakkor mozgalmas történetet.

A kollektivista hetvenes évek végén tanyázunk, a pázsitfüves otthonocskák eseménytelen mikorvilágában. A légierő titokzatos szállítmánya balesetet szenved a környéken, melynek következtében egy pusztító, természetfeletti erő rázza le rabigáját. A kisvárosban elszabadul a pokol... A torkolattüzek sűrűjében féltucatnyi gyerkőc zombifilmet forgat (a kreditlistát érdemes kivárni!). Akaratlanul is frontvonalba keverednek. A folytatásokban is érdekelt (pl. Cloverfield) Abrams belenyúlt a tutiba. Mentora (Spielberg producerként támogatta) mellett nemigen foghatott mellé, bár ösztönző erőként inkább John Carpenter (Halloween - A rémület éjszakája, A köd, A dolog) személyét jelölte meg. Ízléses hang- és képanyaga üdítően hathat e viharokkal tépázott nyári hetekben. A digitális köret sem tolakodó, az Industrial Light & Magic (ILM) bajlódásai nem hiába emésztettek fel annyi durva dénárt. Tízes skálán szuper nyolcas - mondaná az Entertainment Weekly cinefil zsurnalisztája, Jeff Jensen (ew.com/super8history). „Ez az, amire mindkettőnknek szüksége van!”

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?