Kultúra

Erőt, egészséget, minden jót!

Erős jóakarattal sem mondhatnánk, hogy a mai magyar film különösebb műgonddal fordulna az 1960-as vagy 1970-es évekhez, filmalkotóink ezt a korszakot nem igazán vizsgálják. A 36 éves Bodzsár Márk, aki csupán hat évet töltött a szocializmusban, valamiért mégis vonzódik az új évezredet megelőző világ a mainál lassabban pergő, egyszínű hétköznapjaihoz.
Mészáros Márton

2019. november 5. 12:31

dd
A hatvanas-hetvenes évek fordulóján járunk.                  (Fotó: InterCom)

Debütfilmje, a 2011-es Isteni műszak a délszláv háború idején követi nyomon egy mentős groteszk történetét, második nagyjátékfilmje, a Drakulics elvtárs című szatíra ugyancsak a múltba pillant: a cselekménye nincsen meghatározott módon keltezve, de már az első képsorokból kitűnik, hogy a ’60-as – ’70-es évek fordulóján járunk. 

A hidegháború kellős közepén, amikor még zajlik a vietnámi hadviselés, nem várt vendég érkezik egy országos véradórendezvényre. Kora negyvenesnek kinéző, slampos, farmeres és szőrmekabátos férfi, aki úgy sasszézik be a véradás helyszínére, mintha amerikai filmsztár lenne. Igazából az 1956-os magyar forradalom kiábrándult, valamint az 1959-es kubai forradalom büszke hőse, aki többek közt Che Guevara és Fidel Castro barátságát élvezi. Egykori bajtársai, akiket a hatalom a köszöntésére rendelt ki, rozoga öregemberek. Rajta viszont nem fogott az idő, de hogy miért, azt senki sem tudja.

Bodzsár Márk saját maga által írt filmje a klasszikus vámpírfilmekből indul ki, de nem az unásig ismert sémákat variálja. A címszereplő „Drakulics” elvtárs, akit a filmben Fábiánként ismerünk meg, rátalált az örök élet forrására: az emberi vérre. Ha teheti, kéjes örömmel ki is szívja – de nem átharapott nyakakból vagy női keblekből. Véradáson indul be, ellopja a kórházból a fiolákat, rácsavarodik a vérpettyes vattára. 

Bodzsár az expozíciótól a végkifejletig ötletesen viszi végig ezt az álvámpírfilmes szálat. A magyar vérszívó (Nagy Zsolt), ellentétben Bram Stroker hősével, nem az ismeretlen keletről érkezik a fejlett nyugatra, hanem az álomszerűen modern és szabados világból tér haza a gulyáskommunizmusba. Azonnal felfigyel rá a titkosszolgálat, ahol Magyar Mária, a fiatal és félénk ügynöknő (Walters Lili) és élettársa, Kun László, a rátermett, hímsoviniszta ügynök (Nagy Ervin) kapja a feladatot, hogy kísérjék figyelemmel a fővárosi tartózkodását, és füleljék le, ha kell. A film tulajdonképpen nem is szól másról, csupán eltérő érdekek ellentétéről: a hírszerzők gőzerővel dolgoznak azon, hogy bilincset kattinthassanak Fábián csuklójára, miközben a megfigyelt csak a forró, zamatos vérre áhítozik. A Drakulics elvtárs kiemeli a korszak ellentmondásait, amihez groteszk, ostorozó látásmódja nyújt segítséget. Kiváló jelenetszervezések váltják egymást a másfél órás játékfilmben, ezek egyike, a véradásjelenet több frappáns képsorból épül fel. Itt nemcsak világossá válik, hogy az USA imperialista és agresszor nagyhatalom, hanem az is, hogy a főhősnek Kádár János csupán Csermanek Jancsi, a magyar szabadságharc első időszakát pedig nem ellenforradalomnak, hanem valódi forradalomnak tartja. Kétes hírű kísérője (Borbély Alexandra) mondja el a programnyitó beszéde helyére szánt viccet, de a proletár szellem éltetése helyett a Magyar Szocialista Munkáspárt első számú vezetőjével viccelődni enyhén bajos. Meg is fagy a levegő, a tapsra indult kezek megállnak a levegőben. (Egy vérbeli humorista, Kőhalmi Zoltán villanásnyi szerepe sokat tesz a jelenethez.) Az, hogy Yan, a vietnámi veterán a magyar egészségügyben Jenő lesz, vagy az, hogy a pezsgősüvegek durranásakor a poszttraumás stressz szindrómája miatt földre veti magát, illetve Fábián kísérőjének tánca ugyancsak jól működő ötlet. 

ddd
Walters Lili és Nagy Zsolt

Bodzsár rátalált a magyar nyelv leghangzatosabb, később minden bizonnyal idézetként tovább élő káromkodásaira, de a Kádár-rendszer sajátos nyelvét, értelmetlen, megjegyezhetetlen titulusait, a pártfunkcionáriusok szóhasználatát szintén eltalálta. A korfestést a primer vizuális megjelenítésen túl szépen árnyalja a Május 1. ruhatár, a Centrum áruházban elkölteni szánt ötszáz forint, az üzemi menzán elfogyasztott ebéd, a Munkás cigaretta és még egy rakás ikonikus tárgy. Mégis, úgy érezni, mintha Bodzsár csak megtanulta volna a történelemkönyv Kádár-kori fejezeteit; ennél mélyebb, hihetőbb múltidézést vártunk. A komikus szál, a sok szerethető geg viszi előre a történetet, de az, hogy mit old fel a nevetés és nevettetés, háttérben marad. Pedig nem szabadna feledni: a történet akkoriban játszódik, amikor a politikai szabadságjogok korlátozottak voltak, amikor a nehézipart még nehezen tudta bármi is felülmúlni, de amikor már a vállalatok száma egyre nőtt, az életszínvonal és a szellemi munkások száma kismértékben, de fokozatosan emelkedett. 

Reich Dániel kamerája előtt a főszereplő hármas, tehát Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili egészen kiváló csapatot alkot. A címszereplőnek nincs önálló arca és hangja, ellenben a két titkos ügynök szépen felskiccelt személyiség, mellesleg abszolút nem illenek egymáshoz, ami nagyon jót tesz nekik. Nagy Ervin ragyogó a bajszos, pocakos, kicsit ügyetlen szekusként, a klasszikus színészképzésből kimaradt Walters teljesítménye pedig azért dicsérhető, mert jól bemutatja, miként küzd meg a fiatal lány a nőiességével. Az epizodisták remekek, különösen a házmesterpár, Znamenák István és Szűcs Nelli, a konyhából, a sámli mögül, az ablakon kémlelve a szomszédokat. 

A Drakulics elvtárs Jakab Juli koncentráltabb dramaturgiai munkájával, erősebb forgatókönyv-fejlesztéssel igazán kiváló film lehetett volna, azonban, akárcsak Lengyel Balázs Lajkó – Cigány a világűrben című szocialista groteszkje, ez sem áll meg a saját lábán. „Erőt, egészséget, minden jót!” – hangzik el az obligát köszönés az egyik jelenetben. Ugyanezt, meg egy sikerült harmadik játékfilmet kívánunk a rendezőnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör

Norbert Bödör előzetes letartóztatásba került

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Nagypaka

Nagypakai akadálymentesítés

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.