Díjazták a legjobbakat

<p>A magyar könnyűzene szereplőinek gáláját, a Fonogram – Magyar Zenei Díj átadóját 21. alkalommal rendezték meg. A gála az interneten, a Fonogram YouTube-csatornáján élőben volt látható, az M1 holnap felvételről sugározza.</p>

PUHA JÓZSEF

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett díjátadón tizenhárom magyar és öt külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek. A Fonogram díj valamennyi kategóriában egy aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, illetve egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, valamint az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakult ki a jelöltek névsora. Az idei gála arculata kicsit megváltozott az elmúlt évek Fonogram díjátadóihoz képest, pergőbb, inkább showműsor-jellegű volt.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Odett Hanyatt, homlok, egyenes című CD-je lett, a hazai modern pop-rock album kategóriában az Anna and the Barbies Ánem! című nagylemezét díjazták, az év hazai alternatív albumának Manoya Hundred Arms című korongját választották. Az év hazai elektronikus zenei produkciójának Zoohacker bizonyult, az év hazai hardrock vagy heavymetál albuma a Junkies Mi van veled? Semmi? című nagylemeze lett. Az év hazai szórakoztató zenei albuma a Group’N’Swing Botrány című hanghordozója, az év hazai gyermekalbuma Kovácsovics Fruzsina Elfeledett mézescsók című lemeze, az év hazai felfedezettje pedig ByeAlex. Az év hazai dzsesszalbuma kategóriában a Mrs. Columbo (re)make up című CD-je vitte el a pálmát, az év hazai nép- vagy világzenei albuma a Kaláka Szabó Lőrinc című produkciója lett. Az év dalának – a várakozásnak megfelelően – Majka, Curtis és BLR Belehalok című slágerét választották.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma Leonard Cohen Old Ideas című nagylemeze, az év külföldi modern pop-rock albuma Bruno Mars Unorthodox Jukeboxa, az év külföldi alternatív albuma a Gossip A Joyful Noise-a. A külföldi hardrock/heavy metál albumok közül a Soundgarden King Animal című CD-je, a külföldi elektronikus zenei produkciók közül Example futott be.

A gálaesten életműdíjat kapott Mándoki László (Leslie Mandoki) Németországban élő magyar származású zenész, producer, valamint posztumusz-életműdíjat Bódi László Cipő, a Republic zenekar márciusban elhunyt énekese. Az idén hatvanéves Mándoki elmondta: megtiszteltetés számára, hogy szülőhazájában ilyen rangos szakmai elismerést kapott. „Túl fiatalnak érzem magam egy ilyen díjhoz, sok tervem van még. Az is eszembe jut, hogy míg én 1975-ben, amikor Nyugatra távoztam, a biztosba mentem ki, miközben a kalandorok itthon maradtak” – fogalmazott Mándoki, aki kitért arra, hogy nagyon sokat köszönhet egykori tanárainak a konzervatóriumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?