David Bowie utcát kapott Párizsban

kép

Franciaországban továbbra is rajonganak a nyolc éve elhunyt, „zenei kaméleonként” elhíresült rockikonért: a főváros emléket állított Bowie első koncertjének.

A Rue David Bowie a Szajna bal partján található. Az utca egy frissen létrejött negyedben helyezkedik el, amely a városrész átépítését követően jött létre.

A névválasztás apropója Bowie 1965-ös párizsi koncertje, mely az angol zenész első külföldi koncertje volt. A francia közönség előtt még nem David Bowie-ként, hanem David Jones néven lépett színpadra. A Bowie-t a következő évben vette fel, a Can't Help Thinking About Me című dal már ez alatt a név alatt jelent meg. A hatvanas évek közepén az előadó természetesen nem volt még világsztár, az igazi áttörés még váratott magára. Bowie négy évvel később, 1969 őszén vált széles körben ismertté. Ebben az évben jelent meg a Space Oddity című dala, amely a brit kislemezlista 5. helyére jutott – ezt a dalt használta később a BBC az Apollo–11 és Apollo–13 közvetítéseinek aláfestő zenéjeként.

Bowie-t egy későbbi tevékenysége is a francia fővároshoz fűzi: a Párizs melletti híres Château d'Hérouville stúdiójában vette fel 1973-ban a Pin Ups című albumát azt követően, hogy befejezte a Ziggy Stardust turnéját.

A hatszoros Grammy-díjas angol zenész szinte minden új lemezéhez új külsőt és alteregót társított – ennek köszönhetően híresült el „zenei kaméleonként.” Óriási hatást gyakorolt a könnyűzene későbbi generációira, nemcsak zenei újításaival, hanem koncertjei látványvilágával is, melyek színházi előadásokhoz hasonlítottak.

David Bowie születése és halála évfordulójáról is a héten emlé-kezhettünk meg: a zenész hétfőn lett volna 77 éves, és 2016. január 10-én hunyt el, hosszú betegséget követően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?