Csütörtökön indul a „Bénifeszt”

tt
Szepsi/Buzita |

Három nap alatt kilenc ver-senyelőadást és egy ajándékprodukciót láthatnak az érdeklődők a csütörtökön kezdődő Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon.

Ez már a 24. évfolyam, és úgy tűnik, a rendezvény átvészelte a világjárványt. Tavaly ugyanis csupán öt versenyelőadással kellett beérnünk, ráadásul három is Galántáról érkezett, a helyi gimnáziumból és alapiskolából, akikbe azonnal beleszerettem – ezért sajnálom, hogy idén nem szerepelnek a „Bénifeszten”, Szepsiben és Buzitán.

A fesztivál kezdettől fogva két helyszínen zajlik, a komolyabb díszletet igénylő, sokszereplős produkciók ugyanis nem férnek el a szepsi kultúrház színpadán. A közeli Buzita községben viszont van egy jóval nagyobb – és az általunk megkérdezett szakértők szerint korszerűbb, multifunkciósabb – kultúrház. Amúgy mindkét épületet felújították az elmúlt évek során, és a tavaly látottak alapján még mindig a buzitai helyszín vezet, sőt azt is megkockáztatnám, hogy Szepsiben sem esztétikai, sem funkcionális szempontból nem történt előrelépés.

A hangulat szempontjából viszont ez a hazai magyar amatőr színjátszás igazi örömünnepe, amely a „keleti végeket” is feltette a térképre. A „Bénifesztet” ma már a főszervező (a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya) és a résztvevők mellett a hazai szakma is a komáromi Jókai Napokkal egyenrangúnak tekinti. A sajtó pedig csak azért foglalkozik vele a kelleténél kevesebbet, mert „messze van”. Való igaz, hogy Pozsonyból öt-hat órát kell vonatozni, attól függően, hogy Kassára érkezik-e az ember, és onnét próbálja elérni a szepsi megnyitót, vagy a déli vonalon közelít zólyomi átszállással, folyamatosan késő szerelvényekre felkapaszkodva. Mivel kevés „nyugati” néző vállalja ezt a kalandtúrát, a kassai publikum egy része pedig a fesztivállal egyazon időben (!) zajló Kazinczy Napokat választja, helyettük is ott leszünk, és beszámolunk a három, illetve négy nap történéseiről. Vasárnap délelőtt ugyanis a szervezők, zsűritagok és résztvevők közösen értékelik a fesztivált, illetve javaslatokat tesznek a jövő évre vonatkozóan.

De nézzük az idei kínálatot! A szoborkoszorúzás, megnyitóbeszédek, szórakoztató műsor (sztárvendég: Varga Miklós) és az amolyan életműdíjnak számító Egressy Béni Fesztivál díj átadása után, csütörtökön 20 órakor kezdődik az első verseny-előadás. A tornai Vár-Lak színjátszó csoport a vígjáték nagymestere, Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című sikerdarabját választotta, amelyet két felvonásban adnak elő, Balázs Éva és Kajkó Henrietta rendezésében. Elsőként színpadra lépni nyilván „félelmetes”, viszont az előadást követő értékelésen a zsűrinek a szokásosnál több ideje lesz az értékelésre. Mutassuk is be őket.

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke hosszú évek óta visszajár Szepsibe és Buzitára, azaz nyomon követte a csoportok fejlődését, ráadásul negatív észrevételeit is olyan gyönyörűen „be tudja csomagolni”, hogy soha semmilyen sértődés nem volt még ebből. A kassai Havasi Péter újságírót a Pátria rádióból ismerhetik a „nyugatiak”, a helyiek azonban tudják róla, hogy évtizedeken át amatőr rendezőként működött egy híressé vált pincében, sok helyi tehetséget felfedezve. Mázik István a füleki Zsákszínház motorja, aki hol versenyzőként, hol zsűritagként bukkan fel a „Bénifeszten”, ami azt jelenti, hogy egy megszállott színházimádóról beszélünk.

Lesz közönségzsűri is, amely Juhász Dósa János újságíró vezetésével működik. Ő is külön fejezetet érdemel a szepsi/buzitai fesztivál nagykönyvében, hiszen az alapítók egyike, aki él-hal az amatőr színházért, és egykor maga is alapított egy csoportot, méghozzá Budapesten tanuló határon túli magyar diákok részvételével.

A második versenyelőadást pénteken 14 órakor mutatja be a rétei Révisz Vidámszínpad esztrádcsoport a szepsi kultúrházban, Mindig kell egy barát címmel, Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében. Őket követi a rendszeresen visszajáró vezekényi Görbe Tükör egy „pikareszk darabbal”, melynek címe Mi lesz veled, Béla? A rendező Poroknovecz Erik.

A Csemadok Felsőszeli Alapszervezetének csoportja Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című vígeposzával érkezik, amelyet Végh Piroska rendezett, és amelyet 17 órától láthatnak az érdeklődők Szepsiben.

Örömteli tény, hogy visszatér a fesztiválra a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium színjátszó társulata, amelyet a helyi legendának számító Bodon Andrea tanárnő vezet, és amely Békés Pál: A félőlény című mesejátékával áll színpadra.

A pénteki napot a makranci Cserepszín Hagyományőrző Csoport zárja, melynek tagjai maguk írták a Kurta kocsma című jelenetet. A rendező Lišovská Márta, és ez a fesztivál vendégelőadása, amelyet a zsűri értékel aznap este, ám nem pontoz.

Szombaton a fesztivál átköltözik Szepsiből Buzitára – a már említett okokból. A lévai Garamvölgyi Színpad kezdi a napot 13 órakor Oscar Wilde: Bunbury, avagy hazudj igazat! című népszerű vígjátékával, Tuček Erika rendezésében. Ezután a Kisújfaluról/ból érkező, fesztiválújonc Napsugár színjátszó csoport következik Török Rezső: A Csöndes Juli című vidám népszínművével, amelyet Szabó Márta rendezett. Rólunk sem tudunk többet, úgyhogy a helyszínen igyekszünk felderíteni a tényállást.

A gellei Rózsa(Szín)Házról szintén nem hallottunk eddig – vállalva a szerkesztőségen belüli királyi többest. Ők Rejtő Jenő–Nádasi László–Oravecz Hedvig: 80 perc alatt a Rejtő világ körül címmel adnak elő egy darabot, amelynek műfaji megjelölése a programfüzet szerint életrajzi válogatás, tragikomédia. Ennek rendezője Farkas Péter, és ez a 8-as számú versenyelőadás.

Az utolsó versenyző csoport a szigorú tervek szerint 17.45-kor lép a buzitai deszkákra. Ők a Fülekkovácsi Mezeicsokor Éneklőcsoport, akik egy versszínházi előadással készültek. Agócs Lívia és Gál Veronika: Cserebogár, sárga cserebogár című darabját adják elő, a két szerző rendezésében.

A napot szórakoztató műsor zárja, melyben közreműködik Demko András vers- és népmesemondó Nagyidáról, Rezeš Gyula népdal- és nótaénekes Szepsiből, Bányász Péter énekes Csécsből és Pálos Erik trombitás Szepsiből.

Az ünnepélyes eredményhirdetés időpontja szombat 20 óra, ezt követően pedig felszabadult buli és zsíroskenyér-parti veszi kezdetét a szepsi Mona Lisa Smile zenekar közreműködésével, akik pop-, funky- és rockslágereket játszanak. Ráadásul egész nap megtekinthető a közelmúltban felújított buzitai Malommúzeum.

És ha már a járulékos élvezeteknél tartunk: csütörtökön és pénteken Szepsiben is lesz választék. A Kárpát-medencei Magyarok Evangelizációért Alapítvány fotópályázatának legjobb alkotásaiból összeállított vándorkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban. Ezt a kiállítást mostanáig 25 településen mutatták be szerte a Kárpát-medencében. A szepsi kultúrház F-klubjában a várost ábrázoló régi képeslapokat nézegethetnek a helyiek és a messzebbről érkezők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?