Kultúra

Csütörtökön búcsúztatják Dobos László szlovákiai magyar írót

Budapest/Pozsony | Csütörtökön délután három órakor a pozsonypüspöki temetőben helyezik örök nyugalomra a július 25-én elhunyt Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar írót, műkritikust.
author
MTI

2014. július 29. 19:50

A hosszú betegség után életének nyolcvannegyedik évében, július 25-én elhunyt Dobos Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium kedden az MTI-vel. Dobos László a felvidéki Királyhelmecen született 1930-ban. A sárospataki tanítóképzőt követően a pozsonyi Pedagógiai Főiskola magyar-történelem-polgári nevelés szakán végzett, öt évet tanított is az intézményben.

1956 és 1958 között a Szlovákiai Írószövetség magyar részlegének titkáraként meghatározó szerepet vállalt annak az Irodalmi Szemlének a létrehozásában, amelynek később főszerkesztője is volt 1968-ig. Ugyanebben az évben a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Csemadoknak az elnökévé választották, a tisztséget három éven át látta el.

Dobos László ezzel csaknem egy időben - 1970-ben történt leváltásáig - a nemzetiségi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztját is betöltötte, majd 1970 és 1972 között a Madách Könyvkiadót, később annak műszaki részlegét igazgatta. A felvidéki magyar könyvkiadó élére a rendszerváltás után tért vissza.

1989-ben a Magyarok Világszövetségének társelnökévé választották, 1990 és 1994 között az Együttélés politikai mozgalom parlamenti képviselője volt. Írt tankönyvet, és jelentősek szépirodalmi művei is. Közéleti és irodalmi munkásságáért 1994-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2003-ban pedig a Köztársaság Elnökének Érdemérmét. 2007-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič pénzügyminiszter a családokat segítő csomag és a Slovnaft-adó parlamenti szavazása előtt. (TASR-felvétel)

Adóvita a parlamentben: Matovič ötleteihez a fasiszták nyújthatnak segítő kezet

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Zuzana Čaputová

Čaputová: Közös feladatunk, hogy megvédjük a demokráciát

vangelis

Meghalt Vangelis

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.