Csődközeli helyzetben az Alexandra

Budapest |

<p>A csőd szélén áll az Alexandra könyváruházlánc, Magyarország egyik legnagyobb könyvterjesztő-könyvkereskedő-könyvkiadó cég-csoportja &ndash; szellőztette meg a hírt a magyar sajtó. A cég kintlévősége szakmai körök szerint eléri az ötmilliárd forintot, ezért a kiadóknak sem tud fizetni. Egyebek mellett a Libri, a Líra és a Kossuth Kiadó úgy döntött, hogy visszahívja könyveit az Alexandra bolthálózattól.</p>

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint a cégháló csődje súlyosan érinti a könyvszakmát. „Megítélésünk szerint két-három milliárd forintnyi tartozást halmoztak föl. Jelen pillanatban az elnökség mindent elkövet azért – és ha szükséges, jogi lépéseket teszünk, szakmai egyeztetéseket kezdeményezünk –, hogy a helyzetet, a kárt próbáljuk minimalizálni, de ez a magyar kulturális élet legnagyobb hatású szakmájára, a könyvszakmára most súlyos következményekkel járhat” – olvasható az MKKE igazgatója, Kocsis András Sándor által kiadott nyilatkozatban.

A könyvszakma hónapok óta érzékelte, hogy gondok vannak az Alexandra háza táján, bár a cég azelőtt sem a fizetési fegyelemről volt híres. Most pedig, úgy tűnik, fizetésképtelenné vált a Könyvbazár Kft., amellyel a könyvkiadók álltak szerződésben. Az 56 üzletből álló könyvesboltláncot már korábban átszervezték egy másik cégbe, a Rainbow Üzletlánc Kft.-be.

Matyi Dezső, az Alexandra könyves hálózat alapító-tulajdonosa a hét elején levelet küldött jó néhány könyvkiadónak és viszonteladónak arról, hogy nem tud fizetni. A körlevélben az áll: mivel nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek 3,8 milliárd forinttal tartozik egy cég, mely többszöri ígéret és egyezkedés ellenére sem hajlandó fizetni, így ő sem tudja kiegyenlíteni a fennálló tartozásait.

Ha a könyvkiadók nem adnak többé könyvet az Alexandrának, harminc napon belül több ezer cím tűnik el a lánc üzleteiből. Így az Alexandrának csak a saját kiadású könyvei maradnak a boltjaiban. „Így az összeomlás elkerülhetetlen. Csak az a kérdés, mikor rendelik el a csődöt” – véli Mészáros Sándor, a Pesti Kalligram kiadó főszerkesztője. De mit jelent mindez az olvasók szempontjából? Ne vegyünk könyvet, mert egy hónap múlva esetleg féláron vásárolhatunk? Valószínűleg nem azonnal lesznek leértékelések, a folyamat, a követelések rendezése még hónapokig eltarthat. Csak utána derül ki, ha felszámolják is az Alexandra boltokat, milyen módon értékesítik a raktárkészletet. „Ami viszont jön, az tényleg megviseli majd a magyar könyvszakmát” – véli Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója, aki szerint a veszprémi Alexandra könyvesbolt bezárásának valószínűleg nincs köze a csődspirálhoz, mivel Matyi Dezsőék eddig is januárban szanáltak.

A szakmabeliek évek óta találgatják, hogy a főként hitelekből felpumpált Alexandra bolthálózat, illetve a mögötte álló kiadó és kereskedőhálózat bedőlése maga alá temetné-e a magyarországi könyvipart. Matyi Dezső birodalma már 2011 óta problémákkal küszködik. Három éve csak a könyvkiadók és kereskedők szakmai szervezetének (MKKE) a védelme segítette ki őket, akkor a legnagyobb piaci szereplők által vezetett szervezet végül beállt Matyi Dezső azon terve mögé, hogy kiürítve a korábbi cégét, a Pécsi Direktet, új vállalkozással, cégekkel próbálja meg az átszervezést. Ennek az átalakításnak lett mára az újabb csődhelyzet a gyümölcse. (juk, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?