Cserélni a pelenkát

„Hat hónapos kisfiam popsija gyakran kipirosodik annak ellenére, hogy rendszeresen krémezem. Gyermekorvosunk szerint pelenkadermatitiszre hajlamos. Nem tudom, mi okozhatja ezt. Talán nem helyesen pelenkázom?”

A pelenkadermatitisz kifejezés a pelenkával borított bőrfelületen kialakult gyulladásos folyamatok széles skáláját foglalja össze, önmagában csak a tünetek lokalizációjára utal. Kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. A csecsemőkor leggyakoribb bőrbetegsége, 9–12 hónapos korban. Kialakulásában a pelenkás terület nedves meleg közege, a dörzsölés, a széklet enzimjei, vegyi anyagok és másodlagos gombák vagy baktérium okozta fertőzések egyaránt szerepet játszanak. A pelenkadermatitisz leggyakoribb formája az irritatív pelenkadermatitisz, amely elsősorban a pelenkával közvetlenül fedett területeket érinti (a combok belső oldalát, lányoknál a nagy szeméremajkakat, fiúknál a herezacskót és az alatta elhelyezkedő intim területet). A gyulladás első jelei a bőrpír, enyhe duzzanat és kis csomócskák csoportja, amelyek a szélükön fehéren fodrozódnak. A hajlatok többnyire szabadok. Súlyos esetben a gyulladt bőrfelület kisebesedhet. Az irritatív pelenkadermatitisz kezelésében a bőr szárazon tartásának van kulcsszerepe. Javasolt a gyakori pelenkacsere. A széklet óvatos lemosása semleges vagy savas pH-tartományú szappannal, majd ezt követően vízlepergető hatású védőpaszta és gyulladáscsökkentők használata javasolt. Kerülni kell a bőr erőltetett tisztítását (dörzsölés), hintőpor használatát. Híg székletek esetén átmeneti étrendváltoztatásra is szükség lehet. Több napig fennálló pelenkadermatitisz esetén a csecsemő bőrén a Candida albicans nevű gomba telepszik meg. Nagyobb csecsemőknél szájon át történő antibiotikumos kezelés után jelentkezhetnek e gomba okozta pelenkadermatitisz tünetei. A bőr gyulladt, kimart és hámlik. Az irritatív pelenkadermatitisszel szemben a gombás elváltozások a lágyéki hajlatokat is érintik. Gyakori, hogy egyidejűleg candidás gombával fertőzött a csecsemő nyálkahártyája (szájpenész) vagy az anya mellbimbója is. Kezelésében helyileg gombaellenes krémek mellett gyakori pelenkacsere és a bőr szárazon tartása segíti a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy ne használjunk púdert a gyulladt bőrfelületre. A púder kifelé lezár, és a fertőzés a bőr mélyebb rétegei felé terjedhet. Szájpenész esetén a nyálkahártya kezelése is szükséges lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?