Csemegék több szekcióban

A VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseire elővételben már kaphatók a belépőjegyek. A szemle december 3-án kezdődik, és kilenc napon át tart. Ezalatt a fesztiválnak otthont adó Auparkban lévő Palace Cinemas hét vetítőtermében 260 vetítésen 160 filmet mutatnak be.

A VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseire elővételben már kaphatók a belépőjegyek. A szemle december 3-án kezdődik, és kilenc napon át tart. Ezalatt a fesztiválnak otthont adó Auparkban lévő Palace Cinemas hét vetítőtermében 260 vetítésen 160 filmet mutatnak be. Ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, az idén – az előző évektől eltérően – nem lesz illusztris sztárvendég, csupán a versenyprogramba besorolt egyes filmeket kísérik el az alkotók. A minőséget viszont jelzi egyebek között az is, hogy nyolc olyan produkciót sikerült megszereznie a fesztiválbizottságnak, amelyeket az idegen nyelvű filmek kategóriában Oscar-díjra jelöltek.

A fő programon, vagyis az első- és másodfilmes rendezők mozgóképeinek versenyén kívül az előző évekből már ismerős szekciókba csoportosították a filmeket. Gazdag válogatást kínál az Európai film kategória, amely a legújabb európai filmtermésből olyan opusokat mutat be, amelyeket rangos fesztiválokon díjaztak már. E szekció kínálatából a legnagyobb várakozás Pedro Almodóvar legújabb filmjét, A rossz nevelést előzi meg. A történet hősei, Ignacio és Enrique egy katolikus bentlakásos fiúgimnáziumban találkoznak először még a hatvanas években. Felnőttként ismét összehozza őket a sors, s kapcsolatukat olyan szenvedélyek alakítják, amilyenektől sokan szívják a fogukat. A családon belüli erőszakról szól a másik spanyol film, a Icíar Bollaín munkája, a Vedd el a szemem, amely három díjat kapott a San Sebastian-i fesztiválon.

Az Árral szemben szekcióban független filmeket mutatnak be, köztük a koreai Kim Ki-duk Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz című filmjét, amelyből egy hegyekkel körülvett tavacska mellett épült remetelak idős szerzetesének életét, az emberi lét évszakait ismerhetjük meg, a gyermekkortól az élet őszbe fordulásáig. Kávézgató, cigarettázó emberek beszélgetését kihallgató-kileső rövidfilmek sorozata a Kávé és cigaretta című zenés film, amelynek szerepeire olyan nagyágyúkat sikerült megszerezni, mint Roberto Benigni, Cate Blanchett, Steve Buscemi – persze a rendező sem akárki, a függetlenek egyik legjelesebbje, Jim Jarmusch.

A Szabad zóna szekcióba is ígéretes és izgalmas filmek kerültek – ezek tematikailag a mai fiatalok gondjaival foglalkoznak.

A Premierek szekcióban olyan alkotóktól vetítenek filmeket, akiket Szlovákiában ritkán láthatunk, illetve még nem láttunk, és izgalmas témákat dolgoznak fel, érdekes embereket mutatnak be. Étvágygerjesztőnek csak két opus: a Carandiru című brazil-argentin dráma, amely Carandiru falai között játszódik, vagyis a világ egyik legnagyobb gyűjtőfogházában, amely 2002-ig működött Sao Paolóban. A másik pedig egy indiai-francia film, a Férfiak faluja – ez Matrubhoomiba vezeti el a nézőt, egy képzeletbeli faluba, amelyet csak férfiak laknak.

A legújabb magyar filmtermésből a pozsonyi fesztiválra valóban a legjobbakat, a legsikeresebbeket válogatták be. Itt lesz a „világot járt” Kontroll, Antal Nimród cannes-i ifjúsági díjas filmje, amely mágikus erővel zúdítja a nézőre a metró félelemforrásait. Janisch Attila idén készült, Másnap című játékfilmjével lesz jelen a pozsonyi szemlén. Ez az opus a gyűlöletről, a kitaszítottságról, egy tizenöt éves lányról szól, akit kegyetlen brutalitással gyilkolnak meg, csak mert nem „illik” bele a közösségbe, ugyanis nem fogadja el annak íratlan szabályait. Török Ferenc új filmjét, a Szezont is láthatjuk majd Pozsonyban. Fiatal vendéglátó-iparisokról szól a történet, akiket nyomaszt a lét eseménytelensége, valami mást szeretnének, mint amit pultosként kapnak a mindennapoktól. Elindulnak hát, mint a legtöbb magyar fiatal a Balatonhoz – az idegenforgalmi paradicsomtól remélve valamiféle megváltást. A három főhőst napjaink sztárjai Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Kocsis Péter alakítja. A versenyprogramban szerepel Fliegauf Benedek több díjat kapott filmje, a Dealer, amely a csak Dealer néven ismert kábítószer-kereskedő egy napját követi nyomon, arra keresve a választ, miként tudjuk befolyásolni saját sorsunkat. A magyar filmek sorát Sas Tamás vígjátéka, az Apám beájulna zárja. Két tinédzser lány úti kalandja Európán keresztül; sok napfénynyel, vízzel, pasival és reménnyel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?