CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Kiütések jeligére: „19 éves vagyok. Két éve kiütésektől szenvedek az orrom és a szájam környékén. Most már viszketnek is. Többször voltam a kezelőorvosomnál, különböző krémeket kaptam, amelyek csak átmenetileg enyhítették a panaszaim, de soha nem mulasztották el végleg. Szeretném tudni, hogy mitől alakulhattak ki ezek a kiütések, és hogyan lehetne véglegesen megszabadulni tőlük?”
Étvágytalanság jeligére: „Négyéves kisfiam pár hónapja alig eszik valamit. Az egész család a kedvét lesi, különböző trükkökhöz folyamodunk, csakhogy pár falatot a szájába csaljunk. A gyermekorvosunk szerint egészséges, nem is vérszegény, mi mégis aggódunk és tanácstalanok vagyunk.”

A leírt tünetek alapján az ún. szájkörüli bőrgyulladásról (szaknyelven periorális dermatitisz) lehet szó. Ez az orrszárnyak körül, az orr tövében kezdődő, majd a száj köré terjedő, viszkető, makacs bőrgyulladás nemcsak kozmetikai problémát jelent, hanem bőrgyógyászati kezelést is igényel. A viszkető, apró, piros göböcskék vagy szétszórtan, vagy csoportosan helyezkednek el az arc bőrén. Főleg az utóbbi években – gyakran bizonyos kozmetikai krémek használata kapcsán – igen gyakori jelenség. Lányoknál menstruáció előtt a tünetek fellángolnak, utána látszólag javul a folyamat, majd ismét kiújul. A száj körüli bőrgyulladás oka nem tisztázott. Kiváltásában és fenntartásában számos külső tényező szerepelhet: például fluorozott fogkrémek, lanolintartalmú kozmetikumok, fogamzásgátlók szedése, gyomorsav hiánya, sőt pszichés tényezők is. Különösen az évek óta fennálló gyulladás kezelése igényel hosszabb időt. Az eredményes gyógyítás érdekében legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése, például fluormentes fogkrém használata, lanolintartalmú kozmetikumok elhagyása stb. Javaslom, hogy a tünetekkel forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.

Sok anya attól fél, hogy gyermeke valamilyen krónikus betegségben szenved, ezért nem eszik. Félelmük azonban általában alaptalan. A beteges étvágytalanság általában más tünetekkel jár együtt: a gyermeknek hasmenése van, nem játszik vidáman, elesettnek érzi magát. Ha azonban egy gyerek sovány, de vidám, egészséges és eleven, úgy nincs ok az aggodalomra még akkor sem, ha alig eszik valamit. A gyermek többnyire egyszerűen kevesebbet eszik, mint amennyit az anyuka elvár. A mamát ez annyira nyomasztja, hogy az étkezések során még inkább evésre unszolja csemetéjét, aki ilyenkor természetesen már egyáltalán nem akar enni, s végül félni kezd az étkezésektől. Kialakul egy ördögi kör: a gyerek egyre kevesebbet eszik, az anya pedig egyre feszültebbé válik. A megoldás abban rejlik, hogy azonnal fel kell adni minden rituálét. Új szabályokat kell bevezetni, például, hogy a napi négy-öt étkezést szigorúan az asztalnál kell elfogyasztani. Az étkezések között nincs evés, és nincs olyan ital sem, mely kalóriát tartalmaz (kakaó száműzve!). Vizet vagy édesítetlen teát bármikor és bármennyit ihat. Ha a gyerek egyetlen falatot sem hajlandó enni, akkor jobb, ha közönyösen reagál a mama, s egyszerűen elpakolja a tányérját. Ha azonban a kicsi csak egykanálnyit is eszik, dicséretet érdemel. A tányérjára mindig csak kevés adag kerüljön. A túl nagy porció el is riaszthatja az evéstől. Ezzel ellentétben a kis adagok, amelyeknél még repetázni is lehet, növelik az étvágyát. A kedvenc étel helyett ajánlhatunk többfajta finomságot, de soha ne kényszerítsük, hogy olyat egyen, amit nem szeret. A napi négy-öt étkezés ideálisnak mondható, természetesen tudatosan megtervezve: müzli, meleg étkezés zöldségekkel és hússal, tejtermékek. Étvágygerjesztőként hat a szabad levegő is. Ha a gyerek naponta legalább egyszer rendesen kitombolhatja magát, és közben jól kifárad a friss levegőn, biztosan jó étvágya lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?