CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Fokozott izzadás
?„Állandóan izzadok. Már nagyon sok dezodort kipróbáltam, de semmi sem segített.”
!Az izzadás a verejtékmirigyek olyan bő váladéktermelése, melynek során a bőrfelszínről kevesebb párolog el, mint amennyi termelődik.

Fokozott izzadás

?„Állandóan izzadok. Már nagyon sok dezodort kipróbáltam, de semmi sem segített.”

!Az izzadás a verejtékmirigyek olyan bő váladéktermelése, melynek során a bőrfelszínről kevesebb párolog el, mint amennyi termelődik. A fokozott verejtékezés lehet alkati sajátosság, de lehet kísérő tünetük egyes betegségeknek is. Nagyobb mértékű izzadást kiválthat a fokozott pajzsmirigyműködés, de lehet idegi alapon is, vagy nagyobb fokú folyadékbevitelnél. Vizsgáltassa ki magát bőr- és belgyógyásszal. Mirigyműködést csökkentő gyógyszereket kap majd. Ha idegrendszeri oka van nagymértékű izzadásának, szintén kezeltetnie kell magát, nem elég a dezodorok használata.

Farkaséhség

?„Néha erős éhségérzetem van, éjjel sem hagy aludni mindaddig, míg nem eszem valamit. Hiába próbálok leszokni róla, nem sikerül.”

!A csillapíthatatlan éhségérzet, az úgynevezett farkaséhség több betegség tünete is lehet. Ilyenkor a normálisnál nagyobb táplálékfelvétel ellenére sem szűnik meg az éhség. Lehet ez elhanyagolt cukorbetegségnél, vércukorszint-csökkenésnél. Akkor is jelentkezhet, ha a táplálék fokozott bélműködés következtében gyorsan ürül ki, így a szervezet nem tudja felhasználni. Kérjen vérvizsgálatot, és menjen el belgyógyászhoz, hogy farkaséhsége okára rájöjjenek.

Munkavédelem

?„Munkám során Senterm festékkel dolgozom. Milyen vitaminokat vagy egyéb készítményeket szedjek, hogy megelőzzem a festék romboló hatását?”

!Elsősorban a munkavédelmi előírásokat kell betartania. Használnia kell azokat a védőeszközöket, amelyeket a munkáltatója köteles biztosítani Önnek. Nem kell gyógyszert szednie. Fogyasszon sok gyümölcsöt, nyers zöldséget. Tartózkodjék sokat a friss levegőn! Ne dohányozzék! Rendszeresen járjon megelőző orvosi vizsgálatra. Ha e tanácsokat megfogadja, nem kell félnie a festék romboló hatásától.

Lázcsillapítás

?„Úgy hallottam, január vége felé várható az influenzajárvány. Már előre félek, mert magas lázam szokott ilyenkor lenni. Ezért be is oltattam magam. Elkaphatom-e így is a betegséget?

!Szeretném megnyugtatni, hogy a magas testhőmérsékletet lázcsökkentő gyógyszerek helyes használatával, hideg borogatásokkal lehet csökkenteni. A lázcsillapító gyógyszerek (pl. Paralen, Medipyrin, Acylpyrin, Ibuprofen stb.) ugyanis mérséklik az agyban levő hőközpont ingerlékenységét. Ennek következtében csökken a hőtermelés, a bőrerek kitágulnak, fokozódik a hőleadás. Sokan a láz minél gyorsabb megszüntetésére törekednek, pedig az a kórnak csak tünete. A lázat kiváltó betegséget kell meggyógyítani, a lázat gyógyszerekkel csak mérsékeljük. Fontos, hogy a lázcsillapítók szedését konzultálja meg orvosával. A gyógyszeradag ugyanis a beteg súlyától függ. Sokan alig fogyasztanak folyadékot, így természetesen nehezen megy le a lázuk. A beteg ne túlfűtött szobában feküdjön duplán betakargatva, úgy a hőleadás nehezebbé válik. Idős emberek vagy a központi idegrendszer károsodása esetében, ha nagyon magas a láz, Diazepamot is előír az orvos, nehogy lázgörcsöt kapjon a beteg. Az Influvac védőoltás nagy valószínűséggel megvédi Önt az influenzától, de ha mégsem, betegsége gyors lefolyású lesz, komplikációmentes, magas láz nélkül.

Szemölcspanasz

?„Szeretném megkérdezni, hogy mivel lehetne próbálkozni az arcról eltávolítani a szemölcsöket, mert a bőrgyógyász nem szedi le.”

!A szemölcs, verruca, vírusos bőrbetegség. Főleg fiatalokon fordul elő egyenetlen felszínű, gyulladásmentes, száraz szarutúltengés alakjában. A szemölcsök eltávolítása többféleképpen történhet: kaparókanállal lekaparják, vagy elektromos úton leégetik. Vény nélkül kapható a gyógyszertárakban a Verrumal bőrgyógyászati oldat, mielőtt azonban hozzákezdene a házi gyógyításhoz, jó lenne, ha felkeresné kezelőorvosát. Ő majd eldönti a szemölcs nagyságától függően, lehet-e Önnél ezt az oldatot használni. Mert ha a szemölcs már nagy, vagy szétterjedt, jobb lenne plasztikai sebészhez fordulnia, nehogy heg maradjon az arcán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?