Cannes-i filmek a Lumiere moziban

kép
Pozsony |

Ha május, akkor cannes-ifilmfesztivál. A Szlovák Filmintézet mozija, a Lumiere az eseményre reagálva sajátos cannes-i hangulattal kedveskedik közönségének Pozsonyban: a cannes-i filmmustra idején, május 17. és 28. között Arany Pálmával jutalmazott filmeket tűz műsorra.

A Cannes a Lumiere-ben elnevezésű filmciklust Jacques Audiard cannes-i versenyprogramban debütált Ahol a nap felkel Párizsban című alkotásával nyitják meg. Audiard fekete-fehér romantikus drámájában három nő és egy férfi nem a konvenciók szerinti, különös, inkább csak a testi kapcsolatokon, a tomboló vágyakon, mint az egymás iránti felelősségen alapuló hol szerelmi, hol baráti viszonyát tárja fel.

A Lumiere mozi 12 nap alatt bemutatja mindazokat a filmeket, amelyek az elmúlt öt évben nagy érdeklődést váltottak ki a francia Riviérán. „Egyedüli lehetőséget kínálunk, hogy a közönség egymás után nézhesse meg, vagyis együtt lássa a 2016 és 2021 között Arany Pálmával jutalmazott alkotásokat, kivéve 2020-at, amikor a pandémia miatt nem tartották meg a fesztivált. Ezt a kínálatot további olyan öt film egészíti ki az utóbbi öt évből, amelyek egyéb díjakat vittek el Cannes-ból. Naponta két filmet vetítünk, az egyik mindig Arany Pálmával díjazott alkotás lesz” – fejtette ki Zita Hosszúová, a Lumiere menedzsere.

A Pozsonyban újranézhető Arany Pálmával díjazott öt film a következő: Julie Ducournau rendkívül megosztó rendezése, a hatalmas vihart kiváltott bizarr testhorror, a Titán (2021). A dél-koreai Joon Ho Bong nálunk is óriási érdeklődéssel vetített, éjsötét vígjátéknak titulált Élősködőkje (2019). Továbbá Hirokazua Koreedu japán krimidrámája, a Bolti tolvajok (2018), Ruben Östlund A négyzet című svéd–német–francia–dán drámája (2017), valamint Ken Loach Én, Daniel Blake (2016) című angol–francia–belga drámája (2016).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?